5 leugens die dieetcultuur ons liet geloven over afvallen om nooit meer in te trappen

Sport & gezondheid door Maya Luz

In de afgelopen decennia hebben we extreem veel te maken gekregen met dieetcultuur. In de jaren 2000 wilde iedereen zo dun mogelijk zijn en in de tien jaar daarna moesten we allemaal opeens heupen en billen hebben. De dieetcultuur die daar omheen ontstond heeft toen veel tegen ons gelogen en ook vandaag de dag geloven we nog veel onwaarheden over gewichtsverlies. Dit zijn de leugens die we niet meer moeten geloven over afvallen.

Lees ook: Wel of niet doen? Sporten met spierpijn

Als je niet afvalt is dat altijd jouw schuld

Afvallen is moeilijk, iedereen die het ooit geprobeerd heeft weet dit. Het kan enorm frustrerend zijn wanneer de weegschaal steeds hetzelfde getalletje aan blijft geven als je jezelf gaat wegen. Je hoorde dan vaak van andere mensen of van media dat dit kwam doordat je niet genoeg sportte, te veel at of gewoon niet genoeg je best deed. Maar dit hoeft helemaal niet waar te zijn. Gewichtsverlies is namelijk zo veel complexer dan veel mensen denken. Naast je voeding en beweging spelen je leeftijd, genen, metabolisme en zelfs de medicijnen die je slikt een rol bij het afvallen. We hebben geen volledige controle over ons lichaam, dus wees niet te hard voor jezelf als de kilo's er niet afvliegen! 

Er bestaat goed eten en slecht eten

Als je aan een dieet begint zul je vaak te horen krijgen dat je specifieke dingen niet mag eten. Denk aan koolhydraten, suiker en vetten. Er wordt soms zelfs gezegd dat je niet te veel fruit moet eten omdat daar suiker in zit. Het demoniseren van deze voedingsstoffen leidt alleen maar tot een ongezonde relatie met eten. Het type eten dat wordt gezien als slecht verandert ook steeds, wat alles nog verwarrender maakt. Eieren werden bijvoorbeeld ooit gezien als slecht omdat ze veel cholesterol bevatten. Tegenwoordig worden ze bestempeld als goed omdat ze een goede bron van proteïne zijn. Er is geen touw aan vast te knopen. 

Calorieën moet je verdienen

Al ons eten bevat calorieën. Deze calorieën zijn een bron van energie voor ons lichaam en deze heb je dus nodig om je dag door te komen. Dieetcultuur heeft ons laten geloven dat je deze calorieën moet verdienen. Zo zou je bijvoorbeeld een aantal uur moeten rennen zodat je een stukje taart mag eten. Dit is klinkklare onzin. Je verbrandt namelijk altijd calorieën, ook als je niet aan het sporten bent. Je lichaam gebruikt het als brandstof om je in leven te houden. Het is waar dat je afvalt zodra je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt op een dag, maar dit betekent niet dat je jouw calorie-inname drastisch moet gaan verlagen. Dat kan namelijk in sommige situaties zelfs zorgen voor gewichtstoename. Iedereen heeft een andere minimale hoeveelheid calorieën nodig. Plus, jezelf maar 1200 calorieën op een dag gunnen levert je alleen maar een slechte relatie met eten op. Zo weinig brandstof is volgens het Radboud UMC net genoeg voor een kind van vier! En dus niet voor een volwassene.

Pas als je dun bent, ben je gezond

Deze manier van denken is ontzettend achterhaald! Tegenwoordig weten we wel beter. Je kunt gezond zijn met een voller lichaam en je kunt ook ontzettend ongezond zijn in een smaller lichaam. Je uiterlijk zegt echt niet genoeg over hoe het met jouw gezondheid gesteld is. Kijk bijvoorbeeld naar Lizzo! Op haar Tiktok laat ze regelmatig zien hoe vaak ze sport en wat ze eet. Daarnaast, een hoger getalletje op de weegschaal betekent absoluut niet dat je minderwaardig bent. Gezond zijn, ziet er voor iedereen anders uit. Als jij je zorgen maakt over je gezondheid kun je altijd meer groente in je maaltijden verwerken en wat vaker gaan sporten. Als je daardoor gewicht verliest is dat misschien mooi meegenomen, maar het verandert niks aan jouw waarde als mens.

@lizzo

Hope ur day is better than mine i feel like shit

♬ 2 Be Loved (Am I Ready) - Lizzo

Afvallen is altijd het einddoel

Hierop kun je één simpel antwoord geven: HELL NO. Afvallen kan een prima doel zijn voor iemand die meer is gaan sporten en gezonder is gaan eten. Maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn! Je kunt ook gezonder gaan leven omdat je sterker wil worden of omdat je graag lekkerder in je vel wil zitten. Een gezonde levensstijl doet zo veel meer dan je alleen maar een slanker figuur geven. Je kunt ook naar de sportschool gaan omdat je het leuk vindt en omdat jouw mentale gezondheid ervan profiteert. Doe gewoon wat voor jou goed voelt met een doel waar jij volledig achterstaat, pas dan zul je merken dat de motivatie toeneemt. You go girl!

Lees ook: Jeuk hebben aan je borst: wat zijn de oorzaken?