Jeuk hebben aan je borst: wat zijn de oorzaken?

Lichaam door Anne-Fleur

Ook wel eens last van jeuk aan borst(en)? Dan ben je zeker niet de enige. Natuurlijk is jeuk op je lichaam hartstikke normaal, het kan overal voorkomen. Op je arm of been, maar bij je boobs kun je je zorgen gaan maken. Als je vaak jeukende borsten hebt, dan ga je je vanzelf afvragen of er iets ernstigs aan de hand is. Wij hebben de mogelijke oorzaken van jeuk aan je borsten op een rij gezet.

Lees ook: Wat je vooral wel (en niet) moet doen als je aan het vervellen bent

Vieze bh

Ten eerste kan het zijn dat de huid rondom je borst jeukt door een 'vieze' bh. En het ding is: een bh zou je eigenlijk veel vaker moeten wassen dan je denkt. Soms komt dat net niet uit, want we hebben allemaal (ja, ook jij) één of twee favoriete bh's. Vooral bh's zonder beugel - en dus vaak een dikkere band onder de borsten hebben, kunnen voor irritaties zorgen. 

Gewone irritatie door bh of kledingstuk

Een andere oorzaak van jeuk op je borst kan ook gewoon zijn dat een bh of kledingstuk dat dicht bij je borst zit, helemaal niet fijn zit. Misschien is het stofje niet het best voor je huid of ben je gevoelig voor bacteriën in kledingstukken. Je kunt bij deze oorzaak het best ook op andere lichaamsdelen even checken. Heb je bijvoorbeeld op je armen ook veel last van jeuk? Dan kan het zijn dat het gewoon aan je kledingstuk ligt. 

Huidaandoeningen zoals eczeem 

Heeft de huid bij je borst rode bultjes, blaasjes, schilfertjes en heeft het ontzettend veel weg van eczeem? Grote kans dat dat het ook is. Sommige mensen zijn erg gevoelig voor bepaalde stoffen of chemicaliën (bijvoorbeeld een parfum of wasmiddel). De blaasjes die dan op je huid zitten kunnen door irritaties gaan lekken waardoor je huid zelfs een beetje nat wordt. Pas hierbij dus goed op met krabben!

Schimmelinfectie onder je borsten

Dit klinkt niet zo gezellig en eerlijk gezegd is dat het ook niet. Maar het is echt waar: je kunt ook een schimmelinfectie ontwikkelen onder je borsten. Je weet het: schimmelinfectie = jeuk. Schimmels houden er namelijk heel erg van om te groeien in warme, vochtige omgevingen om vervolgens je huid lekker kriebelig te gaan maken. En, we hate to say it, maar onder je borsten is ook zo'n plekje. Vooral als je wat grotere ladies hebt, is de kans groter dat je zo'n infectie ontwikkelt... 

Warmte-uitslag

Geeft de jeuk op jouw borst ook een beetje een branderig gevoel af? Dan is het - door de combinatie van zweet, wrijving en stofjes die tegen jouw borsten aan zitten - heel goed mogelijk dat je last hebt van warmte-uitslag. Dit worden ook wel zweetpukkeltjes genoemd, maar voor de goede orde doen we net alsof we dat niet hebben gelezen. Snel ervan afkomen? Talkpoeder is je nieuwe bestie. 

Andere 'normale' oorzaken

Ook andere 'normale' oorzaken zoals gewichtstoename, puberteit en zwangerschap kunnen ervoor zorgen dat de huid bij je borst(en) jeukt. Deze dingen leiden er namelijk over het algemeen toe dat je borsten in omvang toenemen, wat jeuk kan veroorzaken omdat de huid zich dan uitrekt. Aha! 

Maar hoe zit het met borstkanker?

Waarschijnlijk is dit de grote vraag die al een hele tijd in je hoofd zit. Kan het ook een symptoom van borstkanker zijn? Bij 'kwaaltjes' rondom je borsten denk je toch snel: 'het zal toch niet iets ergs zijn?'. Goed nieuws, want in extreem zeldzame gevallen kunnen jeukende borsten een symptoom van kanker zijn. Als je jeuk hebt, is de kans veel groter dat dit te wijten is aan een van de bovengenoemde oorzaken en (gelukkig) niet aan borstkanker. Mocht je toch twijfels hebben, dan kan een bezoekje aan de huisarts natuurlijk nooit kwaad. 

Lees ook: Een steek in je borst(en), is het gevaarlijk?