Wel of niet doen? Sporten met spierpijn

Sport & gezondheid door Maya Luz

Stel, je hebt gisteren een supergoede work-out gehad en je wil vandaag graag nog een keer knallen in de sportschool. Maar terwijl je uit je bed probeert te komen, voel je het gelijk: spierpijn. Is het dan wel verstandig om nog een keer te gaan sporten? Dit is hoe je weet of het slim is om te gaan sporten met spierpijn of niet.

Lees ook: Zo kom jij sneller van je spierpijn af

Plaatselijke pijn

Als je spierpijn hebt, is de kans groot dat je dit alleen hebt bij één specifiek deel van je lichaam. Denk aan je buikspieren, armen, benen of je rug. Ga goed na waar de pijn precies zit en bedenk je dan of je een work-out kunt samenstellen waarbij je deze spieren weinig tot niet nodig hebt. Zo zou je bijvoorbeeld een dagje je armen kunnen trainen als je last hebt van je benen. Als je het idee hebt dat je er niet omheen kunt werken, bijvoorbeeld bij pijn in je buik- of rugspieren, kun je de work-out beter skippen. Door je spieren nog meer te belasten terwijl ze al herstellende zijn, kan de pijn nog langer aanhouden.

Beperkte beweging

Heb jij weleens spierpijn gehad die zo erg was dat je amper kon lopen of je arm niet kon optillen? Als het zo erg is, is thuisblijven het beste idee. Als je namelijk oefeningen gaat doen die je door de spierpijn niet goed kunt uitvoeren, krijg je sneller blessures. Probeer dus voordat je de deur uitgaat dus je bewegingen even uit. Merk je dat je door de pijn een bepaalde beweging niet kunt maken, blijf dan lekker thuis. Plus, als je spierpijn zo erg is, verdien je zeker een rustdagje!

Lichte pijn

Mocht je lichte spierpijn hebben die jouw bewegingen niet beperkt, dan is gaan sporten oké. Wel is het verstandig om de spieren waarvan je last hebt, wat minder hard aan te pakken. Ga voor een iets lager gewicht of wat minder reps. Je spieren zijn zich aan het herstellen, geef ze hiervoor de mogelijkheid zodat je niet nog langer met pijn blijft zitten. Een goede balans tussen rust en trainen is nodig om sterker te worden. Ga dus niet constant tot het uiterste en gun jezelf ook eens een wat lichtere work-out of een extra rustdagje.

Lees ook: Geen zin in spierpijn na het sporten? Zo kun je het voorkomen