Zo kom jij sneller van je spierpijn af

Sport & gezondheid door Annelot

Na een stevige sportsessie heeft jouw lichaam tijd nodig om zich te kunnen herstellen. Helaas hoort daar meestal ook spierpijn bij. En dat is waarschijnlijk niet de beloning die je in gedachte had nadat je je zo in het zweet hebt gewerk. Je komt er niet direct vanaf, met deze tips kun je het gelukkig wel iets versnellen. Zo voelen jouw spiertjes straks weer een stuk soepeler aan.

spierpijn voorkomen


1. Hersteltraining

Het is niet leuk is als je last hebt van spierpijn, maar een hersteltraining is wel de oplossing. Het hoeft natuurlijk ook niet zo'n heftige sessie te worden, maar door je lichaam in beweging te houden verhoog je je bloedcirucalatie en kunnen je spieren sneller herstellen.
 

2. Zwemmen

Als je echt helemaal geen vin meer kunt verroeren van de spierpijn, kun je jezelf ook nog naar het zwembad slepen. Zwem je spieren voorzichtig los zonder ze te beschadigen.


3. Blijf in beweging

Hoeveel pijn je ook hebt, zit niet stil! Het is echt belangrijk om in beweging te blijven om je spieren soepel te houden. Ga bijvoorbeeld een rondje lopen of fietsen. Kom je ook meteen aan je vitamine D.
 

4. Eiwitrijke voeding

Voeding dat bomvol eiwitten zit, helpt jouw spieren een handje met herstellen. Let wel op dat je producten kiest die niet teveel suiker bevatten. Denk aan kwark, shakes, pindakaas een bananen.

 

5. Omega-3 vetzuren

Omega-3, oftewel visolie geeft je bloedcirculatie een boost en werkt ontstekingsremmend. Ook zorgt het voor een verminderende vetopslag in de vetcellen en stimuleert het de stofwisseling. Je kunt het in pilvorm nemen, maar je krijgt het ook binnen door meer vette vis, groene bladgroente en noten aan je dieet gaat toevoegen.

 

6. Spiergel

Als je spieren helemaal vastzitten, kun je spiergel gaat smeren. Je kunt daarmee heel plaatselijk de pijn aanpakken en daarnaast verhogen deze smeersels de doorbloeding waardoor je spieren ook sneller herstellen.
 

7. Warmte

Neem een heet bad of ga naar de sauna. Jouw spieren komen door de warmte lekker los en je komt er zelf ook door tot rust.
 

8. Warming up en cooling down

Zorg ervoor dat je áltijd een warming up doet voordat je gaat sporten en een cooling down nadat je klaar bent. Rekken en strekken voorkomt veel pijntjes.

 

9. Blijf gehydrateerd

Tijdens het sporten verlies je veel water door te zweten. Door genoeg water te drinken voor, tijdens en na het sporten maak je het je lichaam makkelijker om te herstellen.