Wat is er nou zo super aan superfoods?

Sport & gezondheid door Maya Luz

Als je je veel bezighoudt met je gezondheid, heb je vast weleens van superfoods gehoord. Het is voeding die wordt neergezet als super gezond. Hier willen we meer van eten dus. Maar wat maakt een superfood eigenlijk zo super? Wij zoeken het uit.

Lees ook: 5 signalen dat je te weinig water drinkt

Wat is een superfood?

Superfood wordt gedefinieerd als eten dat rijk is aan voedingsstoffen die goed zijn voor de gezondheid. Het zijn dus voedingsmiddelen die gezond zijn, maar dan met een beetje extra gezondheidsvoordelen. Dat klinkt top, toch? Het ding is alleen dat er geen regels zijn die kunnen bepalen wat wel een superfood is en wat niet. Hierdoor kan er dus wat verwarring ontstaan in de supermarkt. Bedrijven kunnen het woord superfood best makkelijk op de verpakking van hun producten plakken.

Hoe wordt iets een superfood?

Er zijn dus niet echt regels die kunnen bepalen welke foods superfoods worden. Hoe krijgt iets dan de superfood status? Dat hangt eigenlijk puur van de invloed van de media af. Wanneer een superfood trending wordt op sociale media en vervolgens wordt opgepakt door de mainstream media, is de kans groot dat deze algemeen bekend wordt als superfood. Het wordt dan benoemd als een voedingsmiddel dat iedereen zou moeten eten en dat je echt nodig hebt in je leven. Het feit dat gezonde voeding meer aandacht krijgt is natuurlijk niet slecht. En de kans dat een food een superfood wordt, wordt vergroot wanneer ze veel vitamines en mineralen bevatten. Het feit dat specifieke soorten voeding opeens de stempel superfood krijgen is dus niet per se slecht, maar zonder het label zijn ze waarschijnlijk net zo gezond als zonder. Laat je dus vooral niet leiden door dat label.

Zouden we meer superfoods moeten eten?

Als het op gezond eten aankomt, is het belangrijk dat je je focust op variatie. Het binnenkrijgen van genoeg vitamines en mineralen is het belangrijkste en dit doe je door verschillende dingen te eten. Superfoods in je dieet verwerken is dus zeker niet slecht, het kan juist heel goed zijn. We raden je alleen aan om geen tunnelvisie te ontwikkelen. Superfoods zijn er om je dieet te verreiken en om ervoor te zorgen dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Maar zolang je genoeg gevarrieerd en gezond eet, zijn superfoods zeker geen must. Als je ze lekker vindt, eet ze dan vooral. Maar voel je zeker niet verplicht. Je kan ook een gezond leven leiden zonder die ene superfood.

Lees ook: Creatine voor meer spiermassa: hoe werkt het precies?