Aha! Dit is waarom je na het eten altijd even een ommetje moet maken

Sport & gezondheid door Jennifer

Wandelen wordt tegenwoordig niet meer als suf en oubollig bestempeld. Misschien wandel jij zelf wel regelmatig een rondje, bijvoorbeeld tussen het werk door. Nou, goed bezig! Eigenlijk zou iedereen een korte wandeling mogen toevoegen aan hun lunchpauze en dit is waarom.

Lees ook: Door deze chille podcasts wandel je met gemak een halfuurtje langer

Wandelen na het eten: wel of niet?

Als je denkt aan een wandeling, denk dan niet direct aan het halen van 10.000 stappen. Dat is namelijk helemaal niet nodig. Een wandeling op zichzelf is al heel gezond, zowel voor je mentale welzijn als fysieke gezondheid. Daarbij is het kennelijk vooral slim om te wandelen na het eten. En nee, niet per se doordat je hier slanker van wordt.

Minder gezondheidsproblemen

Meestal ben je geneigd om na het eten neer te ploffen op de bank. Je wordt vaak ook moe na een maaltijd. Alleen is het volgens een onderzoek van de Universiteit van Limerick (Ierland) juist beter om te wandelen.

Het onderzoek werd gedaan onder mensen zonder prediabetes en diabetes type 2, maar ook onder mensen mét diabetes. Uit beide onderzoeken kwam naar voren, dat alleen al een kort ommetje na het eten je bloedsuikerspiegel en insulinespiegel verlaagt. Heb je moeite met wandelen na het eten, omdat je geen zin hebt in buikpijn? Sta dan in ieder geval even op na het eten en blijf even staan voor enkele minuten. Ook dit vermindert al gezondheidsproblemen.

Geen glucosepiek

Hoe dan ook is het gewoon verstandig, om even in beweging te komen na het eten. Volgens een onderzoeker ontstaan er samenstrekkingen van je spieren, wanneer je gaat staan of wandelen. Daardoor verlaag je dus al je bloedsuiker- en insulinespiegel. Besluit je vervolgens te wandelen na het eten, in de anderhalf uur na je maaltijd? Dan krijg je geen glucosepiek. Ach, een wandeling kan ook op slakkentempo, toch?

Lees ook: 5 x leuke wandelroutes door Amsterdam