Waarom je vandaag nog moet beginnen met wandelen

Sport & gezondheid door Sanne

Je herkent jezelf vast in dit dagelijkse ochtendritueel. Je staat op, maakt jezelf enigszins aantoonbaar (of niet), schuift een ontbijtje naar binnen en dan kruip je achter je laptop om aan de slag te gaan. Deze werkplek verlaat je niet tot het een uur of vijf is geweest. Ze zeggen niet voor niets dat zitten het nieuwe roken schijnt te zijn. Wist je dat we op een doordeweekse dag gemiddeld bijna 9 uur zitten op een dag? Het wordt tijd om de benen eens te strekken en te gaan wandelen. Waarom? Wel, hierom…

wandelen

Lees ook: 5 manieren om jouw mental health een boost te geven in corona-tijd

Wandelen verbrandt calorieën

No shit, Sherlock, denk je vast. Dat wist jij ook wel. Maar wist je ook dat je 5 tot 8 calorieën per minuut verbrandt als je een gemiddeld, stevig tempo van zes kilometer per uur aanhoudt? Dit komt neer op ongeveer 360 calorieën per uur. Wauw! Vraag jij jezelf wel eens af wat beter is: hardlopen of wandelen? Dat ligt aan hoelang je het volhoudt. Tijdens hardlopen verhoog je je hartslag veel meer waardoor je bijna dubbel zoveel calorieën verbrandt dan met wandelen. Sounds good, maar een uur hardlopen is een grotere uitdaging dan twee uur wandelen. Kies wat bij je past. Beweging kunnen we in ieder geval hoognodig gebruiken.

Boost je humeur

In deze tijd waarin we allemaal wat vaker minder lekker in onze vel zitten, kunnen we wel een boost gebruiken. Een wandeling ontspant en de beweging zorgt ervoor dat het stofje serotonine aangemaakt wordt. Dit is het ‘gelukshormoon’ en geeft je dus een gelukkig gevoel. Hoog tijd om in de benen te komen!

 

Goedkoop

Om te wandelen hoef je geen dure sportuitrusting aan te schaffen. Goede schoenen zijn wel belangrijk, maar die hoeven niet gelijk honderd euro te kosten. Je hebt de optie om alleen te wandelen, maar je kan ook je beste vriendin of de buurvrouw aan de mouw mee trekken. Dan maak je het toch nog een stukje gezelliger.

A change of scenery

Oost, west, thuis best is een spreekwoord dat aangeeft dat ‘thuis’ een fijne omgeving is voor ons. Maar is dat wel zo? Inmiddels heb jij je woonkamer wel genoeg zien. De muren komen nog net niet op je af. Tijd om een keer naar het bos, het strand of een park in de buurt te gaan. Je kunt ook eens ’s avonds door het verlichte centrum lopen. Ontdek je eigen stad opnieuw. Je zult merken dat het je goed doet.

via GIPHY

Goed voor je nachtrust

Slaap je slecht of onrustig? Probeer dan eens wat vaker te gaan wandelen. De extra beweging zorgt ervoor dat je sneller in slaapt valt. Er wordt namelijk een bepaald stofje, gamma-aminoboterzuur, meer afgegeven. Dit stofje zorgt voor een goede, diepe en rustgevende slaap. Als je hier dus meer van hebt, slaap je ook beter.

Wandelen bevordert je creativiteit

Oké, we geven toe: het ligt niet per se aan het wandelen. De beweging die je maakt bevordert je creativiteit. Het gaat hierbij niet om de omgeving waarin je dit doet. Je kunt dus net zo goed gaan ijsberen in de woonkamer. De creativiteit neemt toe terwijl je beweegt, maar ook vlak erna. Spanning glijdt namelijk van je af en soms vind je zo ineens de oplossing voor het probleem waar je de hele dag al over nadenkt. Tijd voor een brainstormsessie onderweg, misschien levert dat nog eens leuke, nieuwe ideeën op!

Tip: Luister een podcast

Vind je wandelen ‘saai’? Luister dan eens een podcast tijdens het wandelen. Zo doe je eigenlijk twee dingen tegelijk. De meeste podcasts duren drie kwartier tot een uur. Zo kom je wel aan die 10.000 stappen. Natuurlijk kan je ook gewoon een vriend of vriendin meevragen. Wandelse!

Lees ook: Gezonder leven? Dit zijn do’s en don’ts als je je eigen lunch maakt (+recepten)