Wat is tinnitus en wat kun je ertegen doen?

Sport & gezondheid door Jeanine

Suizen, ruisen, fluiten, een hoge piep of juist een lage brom die niemand anders hoort. Meer dan twee miljoen Nederlanders kennen het maar al te goed: tinnitus. Het komt in allerlei vormen en volumes voor. Zo horen sommige mensen continu een hoge piep, terwijl anderen af en toe een gebrom horen. Waardoor kan dit komen? En nog belangrijker: kun je er iets tegen doen?

Tnnitus

Lees ook: Fun fact: je kunt je kat kalmeren met kattenmuziek

Wat is tinnitus?

Wanneer je last hebt van tinnitus, hoor je een geluid dat zich alleen in jouw hoofd afspeelt. Dat kan vooral in het begin heel raar zijn, want het kunnen geluiden zijn die je ergens aan kunt linken. Het zoemen van een computer bijvoorbeeld, of alsof er een vlieg naast je oor bromt. Soms verdwijnt het geluid, wordt het juist luider of komt er een nieuw geluid bij. Veel mensen leren ermee leven, maar als je je er te veel op focust, kan het een echte nachtmerrie zijn.

Hierdoor kan het komen

Waarschijnlijk denk je bij oorsuizen direct aan gehoorschade en luisteren naar te harde muziek. Dat kan, maar er zijn nog ruim vierhonderd andere mogelijkheden waardoor het kan ontstaan. Infecties, gehooraandoeningen, stress, medicijngebruik, een ongeluk: de oorzaken waardoor je tinnitus kunt krijgen, zijn eindeloos. Wat de boosdoener ook mag zijn: het is gewoon kut. Laten we er niet omheen draaien.

Gehoorschade

Een van de veel voorkomende oorzaken is gehoorschade. Heb je na een concert of avondje uit wel eens last gehad van een harde piep in je oor, maar ging hij daarna weg? Dan heb je mazzel gehad, want het hoeft maar een keer fout te gaan. Houd die piep in je hoofd, want als je niet voorzichtig bent, blijf je dat voor altijd horen.  

Wat kun je doen?

Het hoeft niet belemmerend te zijn, maar kan wel heel vervelend worden. Door er vaker op te letten, word je je steeds bewuster van het geluid dat vaak of constant aanwezig is. Gewoon geen aandacht aan besteden, denk je nu misschien. Helaas is het niet zo makkelijk. Er kunnen andere geluiden bijkomen die elkaar afwisselen of juist overstemmen, wat het vaak nog erger maakt. Afleiding zoeken kan dan ook zeker helpen. Zet bijvoorbeeld muziek op (niet te hard natuurlijk), of zoek een activiteit waarbij je even niet op het geluid in je hoofd let. Door te ontspannen gaat de piep misschien niet weg, maar het is beter dan het tegenovergestelde. Stress kan het namelijk juist verergeren of extra benadrukken, en dat is iets dat je juist niet wilt.

Naar de arts

Heb je last van een piep in je oor of hoor je een ander geluid dat niet weg lijkt te gaan? Dan is het (zoals altijd) goed om naar de huisarts te gaan. Je kunt ook een afspraak maken met de KNO-arts. Hij of zij zal vragen naar je klachten en kijkt of er sprake kan zijn van een medische oorzaak. Misschien heb je wel last van een infectie of ziekte met oorsuizen als gevolg. In dat geval is het juist ‘goed’, want dan is er een kans dat de tinnitus weggaat door de behandeling. Er bestaat nog geen medicijn tegen tinnitus, maar er worden steeds meer behandelingen ontwikkeld. Zo is er inmiddels een vorm van therapie die zou kunnen helpen. Al met al is het dus zeker verstandig om even een bezoekje aan de dokter te brengen.

Lees ook: Af en toe een piep in je oor: kan het kwaad?