Af en toe een piep in je oor: kan het kwaad?

Sport & gezondheid door Jeanine

De één hoort het maar een minuut, de ander heeft er een paar dagen last van: een hoge piep in je oor. Het kan even schrikken zijn, want de piep komt opeens opzetten. Hoe schadelijk is het eigenlijk? Wij vertellen je waardoor het komt en wat je ertegen kunt doen.

Piep in je oor

Lees ook: Joan: 'Mijn dochter kreeg euthanasie vanwege ondraaglijk oorsuizen' 

Lichamelijke oorzaken

Misschien herken je het wel: opeens lijkt je oor dicht te zitten en hoor je een lange, nare piep. Je kunt ook gebrom, gezoem of een ruis horen. Dat kan oorverdovend en heel vervelend zijn. Meestal verdwijnt het binnen enkele minuten, maar het kan ook een paar dagen aanhouden.

Een piep in je oor kan meerdere oorzaken hebben, zoals een ongeluk, infectie, neusverkoudheid of ontsteking. Bijwerkingen van medicijnen, oververmoeidheid en overmatig alcoholgebruik kunnen ook een aanleiding zijn. Heb je de avond doorgebracht op een concert of festival? Dan kun je daarna een tijdje last hebben van je oren. Een andere mogelijke oorzaak is een overschot aan oorsmeer of een oorprop. Dat gaat vaak gepaard met een dof gevoel en (tijdelijk) gehoorverlies. Is dat het geval? Plan dan een afspraak in bij je huisarts om je oor schoon te laten spuiten.

Permanente gehoorschade

Naar een muziekoptreden zonder gehoorbescherming of je favoriete liedje op standje maximaal zetten. We hebben het allemaal eens gedaan. Niets mis mee, zolang je voorzichtig bent. Als je naar een muziekfestival gaat en geen oordoppen indoet, kan het zijn dat je daarna een piep hoort. Gaat de piep daarna weer weg? Zie het dan als een wake up call, want door je oren te vaak bloot te stellen aan te harde geluiden, kun je je gehoor permanent beschadigen. Je kunt zelfs de rest van je leven last houden van die vervelende piep. De beste tip: bescherm je oren altijd. Zet je volume niet te hard en draag oordopjes bij events met hard geluid.

Oordoppen zijn niet altijd even comfortabel en heel fashionable zien ze er vaak niet uit. Toch is het wel verstandig om ze te gebruiken. Tegenwoordig zijn er steeds meer goede ear plugs die je beschermen en het geluid filteren, waardoor je de muziek nog heel goed kunt horen. Je kunt oordopjes ook op maat laten maken.

 

Naar de arts

Heb je al langere tijd last van een piep in je oor en wordt het niet beter? Dan is het verstandig om een bezoekje aan de huisarts te brengen. Het kan zijn dat er meer aan de hand is, bijvoorbeeld een ooraandoening, gehoorschade of tinnitus.

Lees ook: Moet je 's nachts vaak plassen? Dat kan hierdoor komen