Shocking: zo slecht is het om op je rechterzijde te slapen

Sport & gezondheid door Chloe

We hebben allemaal wel een favoriete slaaphouding. De één ligt liever op zijn rug, de ander op zijn buik en ook op de zij is erg populair. Maar mocht deze laatste houding je voorkeur hebben, dan kan je beter op je linkerzijde liggen. Op je rechterzijde slapen is namelijk helemaal niet goed voor je!

Lees ook: Is het slecht om te slapen met je beha aan?

Slapen op je rechterzijde

Ja hier stonden wij ook even van te kijken, maar uit een onderzoek van de Journal of Clinical Gastroenterology blijkt dus dat het ongezond is om te slapen op je rechterzijde. Op je linkerzijde slapen zal dan juist wel weer goed zijn voor je gezondheid. Hoe zit dit nou?

Negatieve effecten rechterzijde

Dat het slecht is om op je rechterzijde te slapen, heeft alles te maken met waar je organen zich bevinden. Zo geeft het liggen op je rechterzijde druk op je organen. Zo komt er meer druk op je maag en je alvleesklier waardoor je lichaam tegen de zwaartekracht in moet werken. Dit is niet goed voor het functioneren van de organen. Doordat je maag als het ware in een omgekeerde positie ligt, kan je ook meer last krijgen van brandend maagzuur. Dit geldt ook voor je hart. Je aorta is naar links gebogen, waardoor je bloed bergopwaarts gepompt wordt als je op je rechterzijde ligt. Dit kan ook weer een negatief effect op je hart hebben.

Positieve effecten linkerzijde

Op je linkerkant liggen, dat brengt dan weer wat voordelen met zich mee. Zo worden afvalstoffen bijvoorbeeld aan de linkerkant van je lichaam afgevoerd. Door op je linkerzijde te liggen, ondersteun je dit proces. Ook is het voor je milt gemakkelijker om afvalstoffen door je lichaam te vervoeren wanneer je op je linkerzijde ligt. 

Ondanks dat op je rechterzijde slapen dus misschien wel je lekkerste slaaphouding is, is het toch beter om in het vervolg op je linkerzijde in slaap je vallen.

Beeld: iStock

Lees ook: Zoveel uren slaap verlies je als ouder in het eerste jaar