Hoofdpijn door wijn? Dit is de boosdoener

Sport & gezondheid door Daniëlle

Wanneer we een aantal glaasjes verder zijn moeten we helaas ook dealen met de gevolgen. Dit kan een flinke kater zijn, maar ook een vervelende hoofdpijn. Ook na een paar wijntjes kun je al aardig wat kopfschmerzen krijgen. Hoe dat komt? Dat leggen we je uit.

Lees ook: Waarom slapen met een ventilator een slecht plan is

Hoofdpijn door wijn

Als er iets is wat vervelend is, dan is het hoofdpijn. Het is daarom dus ook altijd fijn om de oorzaak en de oplossing te weten. De redenen dat je last kan krijgen van hoofdpijn na een paar wijntjes komt door de tannine, histamine en suiker. Dit zijn drie factoren die ervoor kunnen zorgen dat jij na een paar glaasjes last krijgt van barstende koppijn. 

Tannine

Ken je dat schurende gevoel in je mond dat je krijgt nadat je een slok wijn hebt genomen? Dit gevoel komt door de taninne. Tannine is een antioxidant die in de schil, pitjes en steel van de druif zit en je kunt hier ook hoofdpijn van krijgen. Niet iedereen is gevoelig voor tannine, de één meer dan de ander. Je kunt testen of je gevoelig bent voor tannine door bijvoorbeeld een sterk kopje thee te drinken. Krijg je hier hoofdpijn van? Dan kan het best zijn dat je gevoelig bent voor tannine.

Histamine

Histamine is een organische stof in jouw lichaam die geactiveerd wordt wanneer je een allergische reactie hebt. Je kunt hier een loopneus van krijgen maar ook flinke hoofdpijn. Eten en drinken wat al best oud is, onder andere dus ook (rode) wijn, laat dat stofje histamine vrijkomen en kan jou hoofdpijn geven. Om dat te voorkomen kun je, heel simpel, iets minder wijn drinken.

Suiker

Omdat wijn van druiven is gemaakt, zitten er ook veel (natuurlijke) suikers in wijn. Omdat de suiker is gecombineerd met alcohol, wat overigens ook een grote rol kan spelen bij jouw hoofdpijn, heeft je lichaam meer water nodig dan normaal. Je krijgt dus ook sneller last wanneer je geen glas water bij jouw wijntje drinkt. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ze.nl (@ze.nl) on

Lees ook: Lidl wijn: dit zijn de beste wijnen volgens de kenners