Dit is waarom je kater erger wordt als je ouder wordt

Lichaam door Roos

Wakker worden met een droge mond, bonkende koppijn en direct op zoek naar een emmer? Jep, je hebt last van een kater. En gek genoeg gaat hierbij het principe ‘oefening baart kunst’ niet op, want je katers lijken steeds heftiger te worden naarmate je ouder wordt. Waar komt dat toch door?

Lees ook: Cheers Willem: Hema komt met oranje tompoucebier

Hoe ouder, hoe erger

We hebben goed nieuws en slecht nieuws. Om maar te beginnen met het slechte nieuws: met de jaren kun je inderdaad steeds slechter tegen alcohol. Het goede nieuws is wel dat je niet de enige bent die hier last van heeft. Enigszins geruststellend? De Amerikaanse website Business Insider heeft een filmpje gemaakt waarin zij haarfijn uitleggen hoe het toch komt dat die katers met de jaren steeds erger worden. Zo leggen ze uit dat hoe ouder we worden, hoe meer moeite je lichaam heeft met de alcohol af te breken. Het zorgt ervoor dat de stof 'acetaldehyde' in ons lichaam achterblijft. En dat stofje is de oorzaak van je hoofdpijn en misselijkheid.

via GIPHY

Vertraagde afbraak

Oh, en we hebben nog meer slecht nieuws. Het vertraagde afbreekproces van alcohol zorgt ervoor dat je ook meer vet opslaat, bovenop het vet dat je al van nature opslaat. Resultaat? Dit vet kan de alcohol niet absorberen, waardoor deze veel langer in je bloed achterblijft. Ben je ooit wakker geworden met het gevoel dat je nog dronken was? Dat komt dus hierdoor. En het wordt dus alleen nog maar erger. Cheers to that!

 

Lees ook: Kater? Bij dit bedrijf kun je een 'hangover day' opnemen