Dit is waarom je je oren nooit met wattenstaafjes moet schoonmaken

Lichaam door Chloe

Maak jij je oren ook regelmatig schoon met een wattenstaafje? Je zou zeggen dat daar niets mis mee is, maar helaas is dat niet helemaal waar. Je kan namelijk zelfs schade aanbrengen door een wattenstaafje te gebruiken. Hoe dat precies zit leggen wij je hieronder uit.

Oren schoonmaken met wattenstaafjes

We zeiden het al in de intro, maar wattenstaafjes zijn echt een no go. Je kan hiermee namelijk echt schade aanbrengen. Het oorsmeer dat jij weg wilt halen, dat zit er tenslotte niet voor niets. Het hoort in het eerste gedeelte van je gehoorgang te zitten. En hoewel jij denkt dat je het met een wattenstaafje verwijderd, duw je het grootste gedeelte eigenlijk alleen maar verder je oor in. Vervolgens zal je lichaam nog meer oorsmeer aanmaken, omdat het niet meer op z'n plek zit.

Bescherming

Hoewel jij het misschien heel normaal vindt om oorsmeer te verwijderen, is het eigenlijk heel goed dat ons lichaam dit aanmaakt. Het zorgt er namelijk voor dat je oor beschermd wordt tegen stof en ander vuil. Daarbij is je oor zelfreinigend en is het dus niet nodig dat jij je hiermee gaat bemoeien. Het enige resultaat dat je hiermee behaalt is dat je lichaam meer oorsmeer zal aanmaken en je zelfs beschadiging aan je oor en het functioneren ervan kan aanbrengen.

Oren schoonmaken

Je oren schoonmaken is dus echt overbodig en hoe graag je het ook weg wilt halen, je kan je oorsmeer echt beter laten zitten. Wat je wel kan doen is met een washandje met lauwwarm water even langs en achter je oor gaan om wat vuil weg te halen. Heb je nou echt veel last van oorsmeer? Ga dan even langs de huisarts om je oor uit te laten spuiten.