Een spiraal laten plaatsen: zo gaat het in z'n werk

Lichaam door Lien

Een spiraal laten plaatsen kan erg spannend zijn. Er bestaan verschillende varianten van dit anticonceptiemiddel, elk met z'n voor- en nadelen. Daarom hebben we in dit artikel alle info rondom het plaatsen hiervan voor je op een rijtje gezet. Zo kun je een weloverwogen keuze maken.

Waar kun je uit kiezen?

Voorafgaand aan het plaatsen kun je bedenken welke soort spiraal het beste bij jou past. Er zijn twee soorten, namelijk de koperspiraal en de hormoonspiraal. Beide hebben zo z’n voor- en nadelen. Een koperspiraal is fijn als je kunstmatige hormonen wilt vermijden. Wel kan deze variant je menstruatie iets heviger en langer maken. Een hormoonspiraal heeft dan weer het tegenovergestelde effect: het kan je menstruatie verminderen. Ben je lichtgewicht? Dan is de kans groot dat je voldoende hormonen binnenkrijgt met de kleinste variant én dat je menstruatie zelfs helemaal verdwijnt. Lucky! En geen zorgen: mocht je ooit weer willen stoppen met de spiraal, dan komt deze cyclus gewoon weer terug. Eén ding hebben de koper- en hormoonvariant in ieder geval met elkaar gemeen: het zijn beide zeer betrouwbare anticonceptiemiddelen. Je zou je huisarts om advies kunnen vragen welke spiraal het beste bij jou past en wat de bijwerkingen en kosten per variant zijn.

Het laten plaatsen

Voordat je spiraal wordt geplaatst, controleert je huisarts of je niet al zwanger bent. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door een echo te maken. De huisarts of gynaecoloog plaatst vervolgens een speculum, ook wel eendenbek genoemd, tussen je benen. Zo kan de spiraal op de juiste manier worden geplaatst. Hoe pijnlijk het plaatsen is verschilt per persoon. Gelukkig is de pijn van korte duur, dus no worries: het moment is zo voorbij. Je kunt je hier een beetje op voorbereiden door van te voren paracetamol of ibuprofen te nemen. Verder helpt het om niet te angstig te zijn. Als jij ontspant, doet je lichaam dat ook. Dan worden de touwtjes nog afgeknipt en zit het er alweer op. Het kan zijn dat je lichaam wel even moet wennen aan dat gekke ding in je baarmoeder. Het is dan ook normaal als er daarna bloedingen optreden of je een onprettig gevoel in je onderbuik ervaart - dit hoort binnen twee dagen over te gaan. Mocht dat niet het geval zijn, kun je het beste contact opnemen met je huisarts of gynaecoloog. Na drie maanden wordt er een controlemoment ingepland. Verder kan een spiraal op elk gewenst moment worden verwijderd. Het anticonceptiemiddel is een paar jaar werkzaam. Zorg er daarom voor dat je deze ruim op tijd weer laat vervangen voor een nieuwe.

Ook interessant: zo lang kun je een beha blijven dragen.