Vrouwelijke kwaaltjes waar we het liever niet over hebben

Lichaam door Commerciële Redactie Ze.nl

Anno 2019 is alles bespreekbaar, toch? Zou je denken, maar er zijn nog genoeg kwaaltjes waar vrouwen het liever niet over hebben. Omdat ze zich ervoor schamen of omdat er nogal een maatschappelijk taboe op heerst. Ook last van onderstaande klachten? Weet in ieder geval dat je niet de enige bent!

Winderigheid

Iedereen laat er weleens eentje waaien, maar als je systematisch last hebt van veel winderigheid, kan dit een oprecht probleem worden. Winderigheid kan verschillende oorzaken hebben. Allereerst kun je teveel lucht inslikken, bijvoorbeeld door snel te eten, snel te praten, door een rietje te drinken, kauwgom te kauwen of te roken. Ook voeding kan een oorzaak zijn: bepaalde peulvruchten, koolsoorten, uien, fruit of light producten zorgen voor extra gasvorming. Wist je dat winderigheid ook een gevolg kan zijn van lactose-intolerantie? Heb je dus last van winderigheid, blijf er dan niet mee rondlopen: door een onderzoek te doen waar het vandaan komt, kun je het probleem verminderen of zelfs verhelpen. 

Vaginale schimmelinfectie

Je loopt er niet graag mee te koop, maar bijna elke vrouw krijgt er wel een keer mee te maken in haar leven: een vaginale schimmelinfectie. Zo’n schimmelinfectie wordt meestal veroorzaakt door een candida schimmel. Oorzaken van een vaginale schimmelinfectie kunnen echt van alles zijn: zo kun je er last van krijgen door hormonale schommelingen, het gebruik van zeep bij het wassen van je vagina of bijvoorbeeld antibioticagebruik. Je herkent een vaginale schimmelinfectie aan veel afscheiding met soms een afwijkende kleur en sterke geur. 

Een wijde of verouderde vagina

Een bevalling is niet zomaar iets: je lichaam krijgt heel wat te verduren als je een kindje ter wereld brengt. Waar sommige vrouwen niet over willen praten is dat hun spieren soms zo oprekken tijdens een bevalling, dat ze bang zijn dat hun vagina daarna ‘te wijd’ is. Allereerst: geef het de tijd. Een paar maanden na de bevalling, zeker na het stoppen van de borstvoeding, zullen de spieren een heel eind hersteld zijn. Toch zijn er vrouwen die onzeker blijven over hun verzwakte vaginawand en bekkenbodemspieren. Niet alleen omdat de vagina wijder is, maar ook omdat de vagina er ouder uit kan zien na een bevalling. Ook op oudere leeftijd kan de spierkracht van de vagina wat afnemen, waardoor er ongewenst urineverlies kan optreden. Veel vrouwen proberen met speciale kegeloefeningen de verzwakte vaginawand en bekkenbodemspieren te verstevigen. Silk’n belooft een betere oplossing voor deze problemen: de Silk’n Tightra. Dit apparaat maakt gebruik van bipolaire radiofrequentie-energie voor een verstrakkend en verstevigend effect, om de vrouwelijke intieme delen te revitaliseren.

Een laag libido

Een laag libido, oftewel geen zin hebben in seks, komt vaker voor dan je denkt. We praten er alleen liever niet over! Ook een laag libido kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld hormonale schommelingen, de overgang en emoties als pijn, boosheid en verdriet. Ook je menstruatiecyclus kan te maken hebben met of je wel of geen zin hebt in seks. Rond hun eisprong hebben veel vrouwen meer zin in seks dan op andere dagen. Het wordt pas een probleem wanneer het je relatie dreigt te verstoren, je met een depressie te maken hebt of als je het als een probleem ervaart. Dat je niet altijd staat te springen om een vrijpartij, is echt niet zo gek hoor. Mocht je het als een probleem ervaren, dan kun je altijd een afspraak maken bij je huisarts of bij een seksuoloog.