Wacht even: zijn bubbelbaden slecht voor je vagina? Dit is alles wat je moet weten

Lichaam door Jeanine

Languit relaxen terwijl je geniet van het warme water. Een bubbelbad op zijn tijd is zó lekker. Je voelt je daarna weer helemaal ontspannen en het liefst zou je het drie keer per week willen doen. Maar kan een bubbelbad nemen eigenlijk kwaad voor je vagina? Wij zochten het uit.

Lees ook: 8 veelgemaakte fouten bij het gebruiken van een tampon

Hoge temperaturen

Wat blijkt: regelmatig in een (bubbel)bad zitten is dus niet heel goed voor de gezondheid van je vajayjay. Dat komt met name door de hoge temperaturen. Dat maakt zo’n jacuzzi of bubbelbad nou juist zo prettig, maar voor je vagina is dat een ander verhaal. Door de warmte is de kans op infecties namelijk groter. Daarnaast gebruiken in een wellness meerdere mensen hetzelfde bad, en het is maar de vraag hoe goed dit tussendoor wordt gedesinfecteerd en schoongemaakt. Alles tezamen krijg je dus eigenlijk de ideale broeikas voor bacteriën.

Ontsmettingsproducten en chemicaliën

Dat gezegd hebbende: er worden wel liters met ontsmettingsproducten in het water gegoten om het allemaal hygiënisch te houden. Echter kun je daardoor juist een schimmelinfectie krijgen, omdat je vaginale flora daardoor uit balans kan raken. Wordt er een lekker geurtje of badproduct toegevoegd aan het water waar chemicaliën in zitten, zoals parfum? Dan kan dat weer effect hebben op de zuurtegraad van je vagina. 

Wel of niet in een bubbelbad?

Of je nog steeds in een bubbelbad of jacuzzi gaat, moet je natuurlijk helemaal zelf weten. Als je nog nooit ergens last van hebt gehad na een bubbelbad, of als je vaginale gezondheid voor de rest goed in elkaar steekt, dan kan het over het algemeen geen kwaad. Het wordt wel aangeraden om niet te vaak en te lang te gaan, en om naderhand je goed af te drogen. Het ligt er ook aan waar je gaat. In de sauna of wellness weet je niet wanneer het is schoongemaakt of wat voor producten worden gebruikt, terwijl je daar thuis een stuk zekerder van bent. Heb je regelmatig last van een vaginale infectie of andere kwaaltjes? Dan kun jij de bubbelbaden misschien beter aan de kant laten liggen. Zoals altijd geldt: doe wat goed voelt en let op de reactie van je lichaam.

Lees ook: 8 tips om vervelende geurtjes aan je vagina tegen te gaan