Redenen waarom jij overmatig zweet

Lichaam door Zita

Hoewel zweten heel normaal is en iedereen het doet, wordt niet iedereen er even blij van. Het is logisch dat je zweet tijdens fysieke inspanning of warmte. Het kan ook zomaar zijn dat je zweet terwijl je helemaal niks doet. Hoe komt het dat je overmatig zweet en belangrijker nog, hoe kom je er vanaf?

Zweten is normaal

Zweten is volkomen normaal en iedereen doet het. Zoals we al zeiden zweet je vooral bij (fysieke) inspanning en warmte, maar ook bij emoties of spanning zweet je. Je zweet vooral onder je oksels, voeten, handen rug of je liezen. Toch zweten sommigen meer dan anderen en meestal heeft dit geen achterliggende oorzaken. In sommige gevallen is dit wel zo en deze gevallen lichten we voor je toe.

Angstige gevoelens en stress

Wanneer je je angstig voelt of (veel) stress hebt, zweet je meer dan normaal. Soms voel je niet altijd aan dat je angstig of gestrest bent, maar zweet je wel veel. Daarom leg je niet snel de link tussen angstig of gestrest zijn en zweten.

Er zijn een aantal dingen die helpen bij zweten door angst of stress. Ontspannen en mindfullness zijn bijvoorbeeld twee dingen die hier goed bij helpen. Als je je hoofd rustig maakt en zaken op orde stelt, voel je je minder angstig of gestrest en zweet je ook minder. Lukt dit niet alleen? Laat een professional je dan helpen.  

mindfullness

Hormonale verandering

Ook wanneer je hormonale veranderingen hebt, zoals een zwangerschap, de overgang of verandering van anticonceptie, zweet je misschien meer. Deze zweetaanvallen noemen we ook wel opvliegers. Afhankelijk van jouw situatie is dit dus misschien de reden waarom jij overmatig zweet. Meestal gaat dit vanzelf weer over.

Zeldzame gevallen

Andere, zeldzame gevallen van overmatig zweten zijn bepaalde ziektes of stoornissen. Denk aan een stofwisselingsziekte, hart- en vaatziekten of een te snel werkende schildklier. Zoals we al aangaven is overmatig zweten in de meeste gevallen onschuldig. Denk je dat er toch een andere oorzaak is? Bezoek dan zeker de huisarts om bepaalde dingen uit te sluiten. Ook mensen die afkicken van een bepaalde verslaving kunnen overmatig zweten.

Natuurlijke middelen 

Er zijn een aantal natuurlijke middelen die goed helpen tegen (overmatig) zweten. Yes! Let in eerste instantie goed op wat je eet. Sommige voeding versterken het zweten namelijk. Wees voorzichtig met knoflook, ui, pepers, alcohol geraffineerde producten. We know, je moet er wat voor over hebben. Iets wat goed helpt bij overmatig zweten is saliethee. Drink iedere dag een kopje thee of gebruik het als smaakmaker in gerechten. 

Onthoud dat zweten volkomen normaal is en dat iedereen zweet. Het is nu eenmaal zo dat de één meer zweet dan de ander. Maak je je zorgen over hoe veel jij zweet? Bezoek dan een arts om te kijken naar een oplossing.