6 manieren om gegarandeerd de hele nacht door te slapen

Lichaam door Roos

In slaap vallen en doorslapen zijn twee compleet verschillende dingen waar veel mensen mee struggelen. Er zijn tal van manieren bekend om heerlijk in slaap te vallen, maar wat heeft dat voor zin als je vervolgens de hele nacht ligt te draaien en rond een uur of 4 weer klaarwakker bent? Precies, heel weinig. Daarom hebben wij 6 lifehacks voor je op een rijtje gezet zodat je de hele nacht als een roosje doorslaapt.

Lees ook: 3 technieken om je dromen onder controle te houden 

1. Drink bananenthee

'Bananenthee?!' horen we je denken. Jawel, je leest het goed. Dit is hoe het werkt: in bananen zit veel magnesium, wat ervoor zorgt dat je minder van het stresshormoon cortisol aanmaakt. Verwijder simpelweg de steel en onderkant van de banaan en snij de banaan doordehelft (met de schil er nog omheen). Kook de banaan ongeveer drie minuten en voeg wat honing toe. Het sap drinken zorgt ervoor dat je rustiger wordt en makkelijker doorslaapt.

2. Warme voetjes

In zijn boek Night School: Wake Up to the Power of Sleep legt Richard Wiseman uit hoe mensen met een zwakkere bloedcirculatie meer kans hebben op koude handen en voeten, vooral tijdens het slapen. Dit kan ervoor zorgen dat je onrustig wordt. 

Daarbij schijnt de beste temperatuur om in te slapen tussen de 15 en 19 graden celcius te liggen. Best fris eerlijk gezegd. Je voetjes kunnen wel wat hulp gebruiken, bijvoorbeeld in de vorm van fluffy sokken

3. Witte ruis

Wanneer je lichaam in slaap valt, blijven je zintuigen alert. Het kleinste geluid kan je nachtrust al beïnvloeden, afhankelijk van hoe diep je slaapt. Er bestaan apparaten die ‘witte ruis’ produceren, dat is een monotoon geluid waardoor alle andere geluiden in de omgeving worden geneutraliseerd. Ideaal voor als je een lichte slaper bent en vaak wakker wordt van een snurkende partner of geluiden van buiten.

4. Verstop je klok

Wanneer je onrustig slaapt en telkens wakker wordt, heb je al snel de neiging om direct op de klok te kijken hoe laat het is. Toch schijnt het dat ’s nachts op de klok kijken voor angstgevoelens kan zorgen, waardoor je nog verder van een goede nachtrust verwijderd bent. Daarom kan het werken als je je wekker buiten het zich zet. Natuurlijk moet je 'm ook weer niet in de kelder bewaren als je er ’s ochtends wakker van moet worden. Maar het is geen slecht idee om hem af te schermen of buiten het bereik van je bed neer te zetten. 

5. Lees een boek

Anno 2017 zijn er weinig mensen die voor het slapen gaan naar een boek grijpen. Toch is het een goed idee wanneer je ’s nachts moeite hebt met doorslapen. Jezelf verliezen in een verhaal kalmeert je brein en zorgt ervoor dat je makkelijker tot rust komt. Dit helpt je lichaam om in slaap te blijven ’s nachts. Tip: lees een papieren boek. Uit onderzoek blijkt dat mensen die een echt boek lezen 10 minuten sneller in slaap vallen dan mensen die van een tablet of e-reader lezen. 

6. Verf je slaapkamer

Heb je een knaloranje kamer en moeite met slapen? Misschien wordt het tijd voor een rustiger kleurtje. Eerder schreven we al dat het goed is om je slaapkamer donkerblauw te verven, omdat dit een kleur is die veel in de natuur voorkomen en doet denken aan zee en lucht. Volgens Feng-Shui gaat je hart minder snel kloppen en daalt je bloeddruk wanneer je je in een blauwe ruimte begeeft. 

Lees ook: Slaap je slecht? Dat kan volgens onderzoek komen door je persoonlijkheid