8 veelgemaakte fouten bij het gebruiken van een tampon

Lichaam door Chloe

De eerste keer dat jij een tampon gebruikte was waarschijnlijk erg spannend. Je hebt geen idee hoe het gaat voelen en of je het goed doet, maar na jarenlange ervaring zou je denken dat er nog maar weinig mis kan gaan. Toch blijkt niets minder waar, want ook nu maken we nog genoeg fouten met het gebruiken van een tampon. Oeps.

fouten tamponLees ook: Seks tijdens je menstruatie: wel of niet doen?

1. Je gaat naar het toilet zonder je tampon te vervangen

Heb je er wel eens over nagedacht dat je na ieder toiletbezoek je tampon moet vervangen? En ja, dat geldt voor alle toiletbezoekjes. Het touwtje kan namelijk bacteriën overbrengen naar je urinebuis als het nat of vies wordt. Dat kan leiden tot ontstekingen of infecties. Niet wat je wil.

2. Je bewaart je tampons naast het toilet of de douche

Denk jij ze handig bij de hand te hebben door ze naast het toilet te bewaren of liggen ze naast de douche? Geen goed plan. Ze blijven namelijk veel langer goed als je ze op een droge plek bewaart.

3. Je wast je handen alleen na het inbrengen van de tampon

Hygiëne gaat voor alles en daarom is het ook belangrijk je handen ook voor het inbrengen te wassen. Als je dit niet doet kan ook dit namelijk leiden tot ongewenste bacteriën in je vagina.

4. Je gebruikt maar één soort 

Heb jij ook altijd je vaste merk en grootte? Je zou denken dat dit prima is, maar net als maandverband zijn ook tampons er voor verschillende hevigheden van ongesteldheid. Let dus op hoeveel bloed je verliest en pas daar de soort tampon op aan.

5. Je brengt hem niet goed in

Hoewel jij misschien denkt dat hij op de juiste plek zit, duwen veel vrouwen hun tampon niet diep genoeg. In principe zou je hem bijna niet moeten voelen. Is dit wel het geval? Dan moet hij waarschijnlijk wat dieper.

6. Je vervangt je tampon te weinig

Een drukke dag en de uren vliegen voorbij. Vooral als je weinig bloed verliest is de kans groot dat je hem te lang laat zitten. Vervang je tampon iedere vier tot maximaal acht uur. Anders wordt de kans op tamponziekte steeds groter.

7. Je gebruikt je tampon nog na je menstruatie

Doe jij ook altijd nog een extra dag een tampon in voor de zekerheid? Lijkt handig, maar is niet verstandig. Na je menstruatie is je vagina namelijk heel droog. Een tampon eruit trekken kan dan dus behoorlijk veel pijn doen. Ga dus liever voor een maandverbandje.

8. Je koopt geparfumeerde tampons

Omdat je huid rondom je vagina nogal gevoelig is, kan het snel geïrriteerd raken. Geparfumeerde tampons vergroten deze kans, en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Kies daarom liever voor een tampon zonder parfum.

Lees ook: Waarom je menstruatie onregelmatig is