Seks tijdens je menstruatie: wel of niet doen?

Intiem door Jeanine

Heb jij extra veel zin in seks wanneer je ongesteld bent? Dat is heel normaal, want de hormonen gieren immers door je lichaam. Maar is het eigenlijk wel veilig om seks te hebben tijdens je menstruatie? En zitten er voordelen aan? (Spoiler: jazeker!)

Lees ook: Tasha (20) is geboren zonder vagina en baarmoeder: 'Ben ik wel echt een vrouw?'

Is seks hebben terwijl je ongesteld bent veilig?

Tijdens je menstruatie kun je prima het bed delen met je partner. Menstruatiebloed is hartstikke natuurlijk. Wel moet je goed letten op seksueel overdraagbare virussen. Ben jij bijvoorbeeld een drager van HIV? Dan loop je het risico dat je het virus overdraagt aan je partner, aangezien dit in je bloed zit. Vrij dus altijd veilig en draag een condoom als je seks hebt tijdens je menstruatie.

Word je tijdens de seks vies?

Geen zorgen, het wordt meestal echt geen heus bloedbad. Het ligt natuurlijk wel aan de hevigheid van je menstruatie en op welke dag jullie seks hebben. Een condoom is daarbij nog een extra voordeel. Leg voor de zekerheid wel een donkere handdoek onder jullie. Mocht er dan toch wat bloed vrij komen, dan hoef je straks niet de dekens te schrobben. Je kunt er ook voor kiezen om te wachten tot je lichtere dagen of om te verplaatsen naar de douche.

Kun je zwanger worden tijdens de menstruatie?

De kans dat je zwanger wordt tijdens de menstruatie is kleiner dan normaal. Dat betekent tegelijkertijd niet dat je niet zwanger kunt worden als je ongesteld bent. Het ligt ook maar net aan je menstruatiecyclus. Heb je een korte cyclus en begint jouw ovulatieperiode vlak na je menstruatie? Dan is er alsnog een reële kans dat je zwanger wordt. Sperma kan namelijk tot wel een week lang in je lichaam overleven. Ben je (no) niet van plan om aan kinderen te beginnen? Doe er dan een jasje omheen, dan ben je zekerder van je zaak.

Zitten er voordelen aan?

Ja! Er zitten zeker een paar voordelen aan seks hebben tijdens je menstruatie. Zo kan het menstruatiekrampen verlichten en een boost zijn voor je humeur. Daarnaast kan je menstruatieperiode ook korter worden als je orgasmes hebt. Tijdens een orgasme zullen de baarmoeder en baarmoedermond samentrekken, waardoor je lichaam het bloed en slijm snel kan afstoten. Mocht je geen zin hebben in seks, maar dat laatste wel uit willen proberen, dan kun je natuurlijk ook de hand aan jezelf leggen.

Lees ook: Waarom je menstruatie onregelmatig is