Waarom over seks praten met je partner belangrijk is

Intiem door Juliët

Communication is key in een relatie. Elkaar begrijpen en aan te geven aan elkaar wat je fijn vindt en wat niet. Denk hierbij ook aan gesprekken over seks. Misschien vind je het heel awkward, maar dat is nergens voor nodig. Seks hoort erbij. Maar wat als het communiceren nou niet zo goed gaat? Wij gaan je vertellen wat je kunt doen en waarom het nou zo belangrijk is.

Praten over seks

Een van de grootste communicatieproblemen die stellen vaak hebben, is het niet communiceren met elkaar en denken te weten wat de ander denkt. We hebben vaak de gedachte, dat als je elkaar genoeg kent, je aan één woord voldoende hebt. Toch werkt het in de praktijk net even anders. Je bent allebei een individu en je hebt dus ook je eigen gedachten. Je kunt nou eenmaal niet in elkaars hoofd kijken. Praten over seks kan misschien erg ongemakkelijk zijn, terwijl dit helemaal niet nodig is. Een advies is, om niet meteen over jullie eigen seksleven te praten, maar bijvoorbeeld over een bepaald onderwerp dat je wel eens gelezen hebt. Het belangrijkste is dat jullie elkaar niet gaan veroordelen, maar kunnen praten met elkaar alsof je het even over het weerbericht hebt. Zorg er vooral voor dat je elkaar niet dwingt om over bepaalde onderwerpen te praten. Probeer dan vooral een andere manier te vinden hoe je het wel met elkaar kunt hebben over het onderwerp. Dit is echt iets tussen jullie. Doe vooral waar jullie je fijn bij voelen.

 

Niet altijd even makkelijk

Niet iedereen vindt het even makkelijk om over seks te praten. Maar hoe los je het op als iemand niet hierover kan praten? Het is vooral belangrijk om te kijken waarom jouw partner het lastig vindt om over het onderwerp te praten. Zo kan het zijn dat de momenten wanneer jullie het over seks willen hebben, ongemakkelijk zijn voor de ander. Veel stelletjes praten achteraf over de seks. Maar dit is niet altijd heel handig, want dit kan eerder als een feedback moment overkomen dan een goed gesprek. Het is vooral belangrijk dat als je deze gesprekken voert, het niet gelijk op jezelf of op je partner betrekt. Als de een begint over anale seks, dan hoeft dit niet meteen te betekenen dat diegene ook dit echt wilt gaan doen. Misschien is je partner wel gewoon benieuwd hoe jij erin staat of dat hij of zij wat gelezen heeft en dat met je wilt delen.