Anouk: 'Mijn vriend en ik doen aan partnerruil'

Relaties door Marleen_S
Je man met een andere vrouw in bed zien, is vaak niet iets waar je als vrouw op zit te wachten. Bij Anouk en haar vriend is dat anders. Ze zijn swingers, oftewel, ze doen aan partnerruil. “Het toppunt van spanning is een blind date.”

 
“Ik vond het erg moeilijk om te zien hoe een andere vrouw aan mijn vriend zat en hoe hij van haar genoot. Ik kon op zo'n moment ook niet genieten van de aanrakingen van de ander bij mij. Ik voelde ze niet eens. Maar na verloop van tijd ben ik die dingen anders gaan zien.”

 
De eerste keer swingen
Toen de partner van Anouk (22) voorstelde om niet alleen met elkaar, maar ook met anderen het bed te delen, was Anouk niet direct enthousiast. Integendeel. “Mijn partner had van een vriend van ons over swingen gehoord. Hij dacht dat het wel wat voor mij zou zijn, omdat ik nooit echt ‘los’ ben gegaan in mijn jeugd als het op seks aankomt. Ik ben christelijk opgevoed en heb niet bepaald veel meegemaakt op dat gebied. De spanning van het swingen leek hem wel gaaf.” Maar de eerste keer swingen verliep niet zoals gehoopt. “Ik wist niet of ik genoot van de aandacht of dat ik alles deed omdat anderen dat van mij verwachtten. Ik wist niet meer of ik goed genoeg was voor mijn vriend, wat mijn plaats in de relatie was. Gingen we swingen omdat de seks met mij niet meer lekker was? Of omdat mijn vriend mij niet knap meer vond? Ik worstelde daar erg mee en we hebben daar veel over gepraat. Ik had in die tijd een erg laag zelfbeeld en het swingen versterkte dat in eerste instantie. Inmiddels merk ik dat ik juist weer meer zelfvertrouwen krijg.”
 
Na die eerste keer kon ook Anouk meer van het swingen genieten. “Swingen is nu voor mij vooral veel plezier maken. Naast het feit dat de avond draait om seks vind ik het erg belangrijk om ook plezier te hebben tijdens een date. Ik wil gewoon weten met wie ik dingen doe. Veel dates vinden plaats in de avond, maar sommige dates duren heel de nacht met de dag erna of juist een hele dag met een avond erbij. Het ligt er een beetje aan hoe je klik is met de mensen waarmee je date.
 
Als de klik er is...
“Ik en mijn partner swingen samen, overleggen over dates en kunnen soms nog dagen napraten over een date. Napraten doen we altijd. Gewoon om te zien hoe de ander het heeft ervaren.” Ook voorafgaand aan een date beslissen Anouk en haar partner of ze het allebei willen. “Ik vind het bij een nieuw stel altijd wel erg spannend hoe zij vinden dat ik ben. Of ze mij accepteren om wie ik ben in mijn doen en laten, hoe zij de seks vinden, en of ze niet zullen zeggen dat ik iets niet goed of niet lekker doe. Van binnen voel ik altijd de zenuwen door mijn keel gieren. Vooral van het feit dat je vaak van tevoren niet weet waar je swingt.”

Foto

“Voor wij afspreken vragen we altijd een duidelijke foto van de ander. Meestal cammen we ook even zodat we zeker weten of we een stel wel of niet leuk vinden. Maar soms willen mensen dit echt niet. Dan besluiten mijn vriend en ik, als de klik er wel is, om het stel bij ons uit te nodigen.” Dat vindt Anouk het grootste voordeel, de vrijblijvendheid van het swingen. “Als een stel dan echt niet leuk is kunnen we ze altijd buiten zetten. Want het voordeel van swingen is toch wel dat als je iets niet wilt je het niet doet.”
 
“Door het swingen ben ik eigenlijk nog gekker geworden op mijn partner. Het klinkt misschien raar, maar ik waardeer het na een date bijvoorbeeld des te meer dat ik in zijn armen in slaap kan vallen. Op ons seksleven heeft het verder geen invloed, behalve dat we dingen samen proberen die we bij iemand anders gezien hebben die we nog niet kenden.” Over wat er gebeurt tijdens het swingen maken Anouk en haar partner altijd duidelijke afspraken. “We hebben één duidelijke regel: als de een stopt, stopt de ander ook. Maar we hebben inmiddels ook een aantal stellen waar we een goeie band mee hebben, en dan zou ik het niet erg vinden als hij door zou gaan en ik niet.”
 
Opmerkelijk en hilarische swingmomenten
Of Anouk ooit een negatieve ervaring heeft gehad met partnerruil? “Niet echt. Wel wat opmerkelijke momenten. Zo hebben we een keer een stel gehad waarvan de vrouw haar bh per se aan wilde houden. We hebben hier toen over gesproken en we begrepen haar besluit. Ook zoenen we graag tijdens een date, nou ja ik dan. Soms willen andere stellen dit niet. Dat is dan iets waar ik erg veel rekening mee moet houden omdat het voor mij automatisch gaat. Maar zolang het verder goed is vind ik dat niet erg.”

De grappige situaties die soms tijdens het swingen ontstaan vergeet Anouk ook niet snel. “We begonnen met een stel dat we al langer kenden de swingavond met een spelletje. Nu had de andere vrouw een leuke verrassing. Ik had het bij een vorige date gehad over mannenstrings met een olifantje of een muisje. Dat was zij niet vergeten. Vlak voordat we begonnen, kwam ze ineens aan met twee funny mannenstrings. Een konijntje en een biggetje. Het beeld van mijn vriend met die biggetjesstring aan (let op, met krulstaart!) zal ik nooit meer vergeten!”
 


De buitenwereld

Hoe open Anouk en haar partner ook zijn naar elkaar over het swingen, zo gesloten zijn ze naar de buitenwereld. Dat doen ze bewust. “Ik denk dat de mensen in onze omgeving niet kunnen inzien dat je liefde en lust los kan zien van elkaar. Ik weet zeker dat mijn moeder het bijvoorbeeld gelijk vindt staan aan prostitutie. Ik kan me heel goed indenken wat voor gevoelens het op zou roepen als we tegen mensen zouden zeggen dat we swingen. Ik vond het zelf in het begin ook niks! Daarbij denken we ook dat sommige mensen, onze ouders bijvoorbeeld, anders tegen ons aan zouden kijken. Het zou vermoedelijk de relatie met een hoop mensen beïnvloeden en dat willen we niet. Wij swingen omdat we dat leuk vinden en niet om andere mensen ermee van hun stuk te brengen.”
 
De tijd zal het leren
“Voorlopig blijven ik en mijn vriend nog heel lang aan partnerruil doen. Het swingen is nu nog een beetje ‘nieuw’ voor ons. Mochten we ooit kinderen krijgen, dan zou ik er denk ik wel mee willen stoppen, maar dat zijn speculaties, de tijd zal het leren.” Anouk wil in ieder geval niet als ze hoogbejaard is er nog mee doorgaan. “Voor alle dingen is een leeftijd en ik denk dat dat voor swingen ook zo is. Ooit is het genoeg en dan moet je terugdenken aan alle mooie dingen die hebt meegemaakt, en het daarbij laten.”
 
Al haar ervaringen en belevenissen tijdens het swingen beschrijft Anouk op haar blog Curious Anouk. Benieuwd naar hoe het swingen er in de praktijk aan toegaat? Neem dan een kijkje op haar website. Ook kun je haar volgen op Instagram.

Lees ook onze andere real life-verhalen.

Wil je ook je verhaal aan (de leZeressen van) Ze.nl vertellen? Stuur dan een mailtje naar karin@ze.nl o.v.v. real life verhaal.