Oma (64) stuurt factuur voor oppassen op kleinzoon: "betaling per uur en een boete bij te laat ophalen"

Relaties door Rochèll

Veel opa's en oma's vinden het heerlijk om af en toe op hun kleinkinderen te passen. Gezellig naar de kinderboerderij, spelletjes spelen of gewoon lekker samen bankhangen. Helaas voor sommige kersverse ouders is dat niet altijd het geval. Zo deelt een 29-jarige vrouw haar verhaal op het online platform Reddit. Haar moeder wil eigenlijk helemaal niet op haar zoontje passen. En past ze wel op? Dan alleen tegen betaling.

Dat viel toch even vies tegen, toen de 29-jarige moeder erachter kwam dat ze niet op haar eigen moeder hoefde te rekenen wat betreft oppas. "Ik vroeg mijn moeder om me te helpen voor mijn pasgeboren baby te zorgen, zodat ik weer aan het werk kon zodra mijn verlof voorbij was", legt ze uit. Helaas zat haar moeder hier helemaal niet op te wachten. "Ze weigerde, zei dat ze te oud was en dat ze haar kinderen al had grootgebracht."

Lees ook: Bijzonder: Will (32) komt jarenlange belofte na en geeft moeder huis cadeau

Oppassen tegen betaling

Volgens haar moeder had de vrouw er misschien ook aan moeten denken om thuis te blijven, terwijl haar partner naar zijn werk gaat en voor het gezin zorgt. Maar dat is geen optie, legt ze uit. "We komen echter net uit een pandemie en er is geen enkele manier waarop ik en mijn partner het financieel kunnen redden met één inkomen." Nadat ze haar moeder had uitgelegd waarom zij en haar partner toch echt allebei moeten werken, kreeg ze een aanbod. Oma wil wel op haar kleinkind passen, maar alleen tegen betaling. Oppassen kost 20 dollar per uur en er volgt een boete bij te laat ophalen.

Kinderdagverblijf

De reden om oma te vragen als oppas, was om kosten te besparen. Maar met een uurloon van 20 dollar gaat dat niet lukken. "Ik sta op het punt om mijn baby in plaats daarvan in te schrijven voor een kinderdagverblijf, omdat de kosten over het algemeen lager zullen zijn en het is een beetje dichter bij ons huis. Vanwege onze banen kunnen we niet thuis werken, dus hebben we dringend kinderopvang nodig."

Vraag om advies

Op het online platform vraagt ze om advies. Ze schrijft: "Ben ik de klootzak omdat ik wil dat mijn moeder, die weer de hele dag thuis is (geloof me, ze doet niets anders dan tv kijken en eten koken), gratis voor mijn baby zorgt terwijl ik en mijn partner het proberen om onze financiën op orde te krijgen?".