Jessica: ?Ik werd zwaar mishandeld en gestalkt door mijn ex?

Relaties door Karin

Het zal je maar gebeuren: je ontmoet een leuke en lieve jongen, totdat hij zich ontpopt tot een ware tiran. Maar als je de relatie dan eindelijk beëindigt, is het nog niet voorbij. “Ik werd 200 keer op een dag gebeld door mijn ex.”
 
“De avond waarop ik Edwin ontmoette - nu bijna drie jaar geleden - was een feestje van onze studie. Die avond hebben we gelijk gezoend en contact gehouden", vertelt Jessica (21). "We zagen elkaar op onze studie en begonnen elkaar ook buiten onze studie om te zien. Op een gegeven moment hadden we een relatie. Althans, voor mijn omgeving. In zijn omgeving wist eigenlijk helemaal niemand dat hij een vriendin had. Zijn ouders hebben nooit van onze relatie geweten terwijl we ongeveer twee jaar met elkaar hebben gehad.”
 
 
Afgesloten van de buitenwereld
“Hoe langer ik iets met hem had, hoe minder ik van hem mocht. Ik mocht steeds minder met mijn vrienden omgaan, want dat waren allemaal sukkels en sletten. Hij was ook ontzettend jaloers, ik moest ieder contact met een jongen afkappen. En verliefd dat ik was, deed ik het ook nog. Ik mocht niet meer met mijn ouders omgaan en met mijn broer en zus was helemaal uit den boze. Ik zag eigenlijk niemand meer behalve hem. Hij sloot me compleet af voor de buitenwereld. Tussen Edwin en mij ging het steeds minder goed, ik werd kwaad op hem omdat hij mij aan niemand had voorgesteld en me voor iedereen wegstopte. Ik wilde zijn vrienden zien, ik wilde zijn ouders ontmoeten, ik wilde een deel van zijn leven uitmaken. We hadden immers al anderhalf jaar een relatie, dan werd het de hoogste tijd. Maar het enige wat ik met die wil bereikte was dat ik agressief werd en hem sloeg en hij mij uitlachte, wat er weer voor zorgde dat ik me klein en machteloos voelde. Mijn leven lag totaal in zijn handen, maar dat had ik toen niet in de gaten.”
 
Mishandeling
Op een gegeven moment hadden Jessica en Edwin weer ruzie, alleen ging het veel verder. “Ik was aan het schelden op hem toen hij mij bij m’n keel vastgreep en 'm dichtkneep. Zelfs zo erg dat ik op de grond viel omdat ik was flauwgevallen. Ik was bang, daarom maakte ik er nog steeds geen einde aan. Hij had me wijsgemaakt dat ik alleen nog hem had, ik had ondertussen ook geen vrienden meer dankzij hem, dus het was ook wel een beetje zo.”
 
 
“Tot hij plots onze relatie had uitgemaakt omdat hij vreemdgegaan was met een meisje dat hij op vakantie had ontmoet en met haar verder wilde. Toch maakte hij het weer uit met haar, omdat hij ‘zo veel van mij hield’. Maar ik was ontzettend blij met de vrijheid die ik eindelijk had toen hij een relatie met haar had. Dus ik vertelde hem toen ik bij hem in de auto zat dat ik niets meer voor hem voelde en er klaar mee was. Hij flipte compleet en heeft mijn hoofd helemaal bont en blauw geslagen terwijl hij mijn gezicht op zijn schoot drukte. Nu durfde ik natuurlijk niet meer te zeggen dat ik niks voor hem voelde, dus ik ben doorgegaan met hem te blijven zien. Maar iedere keer als het erop leek alsof ik er een eind aan wilde maken deed hij weer hetzelfde. Ik was ondertussen echt doodsbang voor die jongen geworden.”
 
"Ook zaten we een keer bij hem in de auto te bedenken wat we gingen doen, maar ik had er echt totaal geen zin in. Dus ik wilde weg. Op dat moment trok hij mij aan mijn haren weer terug de auto in. Toen ik begon te schreeuwen sloeg hij mij recht in mijn gezicht, waarna ik nog harder begon te schreeuwen en ik weer een klap in mijn gezicht kreeg. En nog een knal in mijn gezicht. De wereld werd even zwart en ik wist even niks meer. Gelijk daarna voelde ik een gonzende pijn in mijn neus en hoofd en proefde ik het bloed in mijn mond; hij had me een gebroken neus geslagen.”
 
Stalken
Toen Jessica eindelijk op het punt kwam dat ze een einde aan haar relatie maakte, ging Edwin haar stalken. "Hij kon niet zonder me en moest en zou in welke vorm dan ook contact met me hebben. Hij deed dit door sms’jes, door heel vaak (200 keer op 1 dag) te bellen, Facebook-berichtjes en mailtjes. In eerste instantie probeerde ik het te negeren, maar doordat hij dreigde mijn ouders iets aan te doen ben ik erin getrapt, ik ben weer met hem gaan praten. Toen ik eenmaal echt nergens meer op reageerde, kreeg ik ontzettend enge mailtjes en Facebook-berichten dat hij me zou komen opzoeken.”
 
“Ondertussen was ik gewisseld van studie, om bij hem uit de buurt te zijn en om een stuk verder weg van hem te zijn. Maar zelfs daar is hij me komen opzoeken. Hij heeft me heel erg lang bedreigd, hij heeft me verteld dat ik niks waard was, hij belde me constant, hij viel mijn vrienden lastig en probeerde mij op diverse plekken op te zoeken. Mijn omgeving heeft heel lang niet geweten van de mishandelingen, bedreigingen en het stalkgedrag, omdat ik bang was. Op het moment dat mijn omgeving het wist was iedereen doodsbang voor hem, iedereen was op zijn hoede en ik mocht nergens meer alleen heen. Altijd was er iemand bij me. Ik heb zelfs vaak op andere plekken geslapen omdat we te bang waren dat hij zou komen.”
 
Politie
"Ik ben voor goede raad naar de politie gegaan, waar gelijk een melding van is gemaakt en toen heb ik ook gelijk een nieuw nummer aangevraagd. De politie zag op een gegeven moment de ernst van de zaak in. Het heeft namelijk wel een tijdje geduurd voordat ik alles heb kunnen vertellen. Ik was een hoop vergeten en ik durfde ook een hoop niet te vertellen.”
 
“Totdat Edwin opeens voor de deur stond", vertelt Jessica. "Mijn vader heeft hem compleet verrot gescholden en mijn overbuurman heeft hem een paar klappen verkocht en hem verteld dat hij maar niet meer terug moest komen. Daarna ben ik met al mijn bewijsmateriaal naar de politie gegaan om aangifte te doen. Hij móest stoppen, ik was doodsbang en kon niets meer doen. Die avond heeft de politie naar zijn huis gebeld, waar zijn vader opnam. Er werd zijn vader verteld dat hij er maar voor moest zorgen dat zijn zoon snel moest terugbellen, omdat hij anders een strafblad zou krijgen. Dus belde Edwin terug naar de politie, daar heeft hij een uitgebreid gesprek mee gehad. Als hij niet zou stoppen met mij lastigvallen, zou hij een strafblad aan zijn kont hebben hangen. Dus het was aan hem de keuze; mij met rust laten en géén strafblad of doorgaan met mij lastigvallen en wel een flink strafblad hebben. Blijkbaar wilde hij echt geen strafblad, want hij is gestopt.”
 
 
Dagelijks leven
“Ik zal nog heel lang achterom blijven kijken. Ik ben nu verhuisd, maar ik ben nog steeds niet helemaal gerust. Iedere keer als ik naar huis fiets of loop kijk ik achterom voor ik een straat in sla. Op de universiteit durf ik niet alleen te zitten, hij weet immers waar het is, hoe het eruitziet en hoe makkelijk hij mij daar kan vinden. Ook ga ik zo min mogelijk om met mensen die uit zijn buurt komen. Het is belangrijk dat hij nooit iets van mij zal horen, ik ben als de dood dat het dan weer opnieuw begint. Als ik een auto hoor draaien vlak bij mijn huis, ben ik gelijk bang dat hij het is. Rare geluiden rondom het huis kan ik ook niet waarderen, ik ben veel te bang dat hij dat is.” 
 
Jessica heeft nog geen nieuwe relatie. "Wel heb ik een tijdje terug een leuke man leren kennen, waar ik een date mee zou hebben gehad. Ware het niet dat ik gewoon te bang was. Dat wat er was gebeurd was nog te vers om weer opnieuw te beginnen, denk ik. Nu gaat het wel weer beter met de mannen. Ik denk dat ik misschien weer klaar ben voor iets nieuws, maar dat zal ik nog moeten uitvinden hoe dat in de praktijk gaat.”

Lees ook onze andere real life verhalen.

Wil je ook je verhaal aan (de leZeressen van) Ze.nl vertellen? Stuur dan een mailtje naar karin@ze.nl o.v.v. real life verhaal.