Barbara en haar man doen aan partnerruil: ‘We zien het als een vriendschap met extraatjes'

Liefde door Redactie Ze.nl

De meeste vrouwen moeten er niet aan denken dat een andere vrouw aan haar partner zit, maar de 32-jarige Barbara heeft hier geen moeite mee. Sterker nog: zij en haar man doen aan partnerruil. “Ik word totaal niet jaloers als een andere vrouw aan hem zit. Ik vind het alleen maar fijn om te zien dat hij ervan geniet.”


“Drie jaar geleden kwamen mijn man en ik op het idee om te swingen. We waren aanvankelijk op zoek naar een vrouw voor een trio, maar dit bleek moeilijker te zijn dan we dachten. We wilden niemand uit onze vriendenkring vragen en op internet kwamen we moeilijk in contact met een vrouw, omdat je een van de velen bent die reageert.”

De parenclub

“Uit pure nieuwsgierigheid besloten mijn man en ik naar een parenclub te gaan. We dachten dat we daar makkelijker in contact konden komen met een vrouw, maar zo’n club ingaan vond ik doodeng. Ik wist niet wat ik kon verwachten en dacht eerst dat daar veel vieze oude mannen zouden zitten of koppels in leren pakjes. Gelukkig bleek dit totaal niet het geval te zijn. Het was alsof we een gezellige bar instapten en we kwamen alleen maar vriendelijke mensen tegen.”

“In de club zagen we alleen maar stellen, geen vrouwen die alleen waren. We besloten daarom ons zoekgebied uit te breiden: we wilden ook wel in contact komen met stellen. Het juiste paar vinden bleek alleen lastig te zijn. We moesten immers allebei de man én de vrouw leuk vinden. Via het internet leerden we uiteindelijk het eerste koppel kennen met wie we een date hadden.”

Voor het eerst

“De eerste keer vond ik echt doodeng. Ik had geen idee wat ik kon verwachten en werd zenuwachtig van het idee dat ik misschien ook met een vrouw seks zou hebben, ik had daar totaal geen ervaring mee. Helaas was onze eerste keer geen succes. Het stel waarmee we afspraken bleek helemaal niet samen te zijn, maar was een gelegenheidskoppel. Dat vonden we jammer. We wilden graag met een stel ‘daten’ dat een goede relatie had. Van tevoren hadden we onze grenzen besproken en we besloten voor ‘Soft Swap’ te gaan, dat houdt in dat je alleen zoent met de ander en diegene oraal bevredigt."

“Na die ontmoeting zijn we gelukkig ook in contact gekomen met stellen die wél samen zijn. In de afgelopen drie jaar dat we dit doen, hebben we met tien stellen ‘gedate’. Ik noem het zelf altijd daten omdat ik ‘swingen’ zo negatief vind klinken. Bovendien gaan we niet met elk stel naar bed, bij sommigen blijft het alleen vriendschappelijk.”

Afspreken

“Wanneer we een stel in het echt ontmoeten, duiken we niet meteen met ze het bed in. Van tevoren spreken we hen sowieso eerst via de telefoon of videochat zodat we weten wie we voor ons hebben. Wanneer we dan met ze afspreken, gaan we vaak ergens een hapje eten of een drankje doen. Soms spreken we ook met ze bij ons thuis af, maar dan hebben we al wel weken, soms zelfs maanden, contact gehad. Niet met elk stel blijven we chemie te hebben en ja, dat kan best ongemakkelijk zijn. Zo spraken we bijvoorbeeld een keer af met een stel dat wél interesse in ons had, maar wij zagen het niet zo zitten. We hadden alleen al afgesproken dat ze bleven slapen, dus het ontbijt was wat ongemakkelijk."

“Wanneer een ‘ruil’ plaatsvindt, zijn mijn man en ik altijd samen. We gaan dan niet naar een andere ruimte. In het begin was het raar om te zien dat mijn man een andere vrouw zoende en met haar verder ging terwijl ik er gewoon naast zat, maar ik ben nooit jaloers geweest. Ik kan er juist intens van genieten om hem te zien genieten, maar ik moet de dame in kwestie dan wel knap vinden. Ik vind het dan zelf ook erg leuk om een stap verder te gaan met de dame, we zoeken dan ook koppels waarvan de vrouw daarvoor openstaat”

Grenzen en regels

“Mijn man en ik hebben wel afspraken rondom het ‘daten’. We doen niet aan ruwe seks zoals SM en we staan niet open voor seks tussen twee mannen. Het is wel de bedoeling dat je met z’n vieren plezier hebt, maar wanneer ik met de andere vrouw zoen of verder ga, kijken de mannen toe. Dat vinden ze alleen maar lekker om te zien.”

“In het begin waren we wat strikter in onze regels. We hebben destijds lang vastgehouden aan Soft Swap, pas wanneer het echt klikte met een ander stel en het goed voelde gingen we voor de Full Swap waarbij je volledig van partner ruilt. Inmiddels hebben we meer ervaring en weten we sneller of we een dame en heer leuk genoeg vinden voor de Full Swap. Mijn man en ik hoeven elkaar dan alleen maar aan te kijken om te zien wat de ander vindt.”

“Het is voor ons wel belangrijk dat het stel met wie we daten lieve mensen zijn, we houden niet van dominante koppels die meteen bovenop je duiken. We willen met mensen daten die het rustig opbouwen en we vinden het belangrijk dat zij zelf een goede relatie hebben. Het gebeurt weleens dat we mensen tegenkomen die dit doen als poging om hun relatie te redden, maar dat werkt niet. Dan gaat het juist voor scheuren in je relatie zorgen. Daarnaast vinden we het belangrijk dat we een klik hebben met het andere stel. We hebben weleens gedate met een stel waarmee we geen fysieke klik hadden, maar met wie we wel bevriend zijn geraakt. Het swingen draait voor ons niet alleen om seks, maar om een mooie vriendschap, eventueel met extraatjes.”

De relatie

“De relatie tussen mij en mijn man is door het swingen alleen maar beter geworden! Het heeft ons dichter bij elkaar gebracht. Dat we dit doen is echt ons geheimpje. We genieten er samen van en we genieten omdat de ander geniet. Ons seksleven is hierdoor ook veel beter geworden. We kunnen hierdoor nog beter aangeven wat we lekker vinden en wat niet. Ook doe je weleens iets met een ander waar je zelf nooit op was gekomen. Dit inspireert je om zoiets ook eens met je eigen man te doen.”

“Bang dat mijn man verliefd wordt op een ander ben ik niet. Ik weet dat we in een tijd leven waarin mensen vreemdgaan of verliefd worden op een ander, dat kan overal en op elk moment gebeuren. Mijn man en ik vertrouwen elkaar volledig waardoor wij dit kunnen doen. Zolang dit goed voelt voor ons allebei blijven we ook swingen, maar wanneer we ’s avonds bij elkaar in bed liggen, zijn we hartstikke blij met elkaar. We komen áltijd tot de conclusie dat we het samen toch nog altijd het mooist hebben.”

Dit artikel verscheen eerder al op Ze.nl