Kun je eerder ongesteld worden als je seks hebt

Intiem door Anne-Fleur

Bij bijna elke vrouw die (geregeld) seks heeft, is de vrijpartij weleens geëindigd met bloed op de lakens. Helemaal niet zo raar natuurlijk, maar komt het vaker voor en gaat het bloeden langer door, dan is het logisch dat je er een oorzaak achter gaat zoeken. Kun je eerder ongesteld worden als je seks hebt? Wij zochten het voor je uit.

Lees ook: Oh la la! Seks is het beste medicijn tegen een verkoudheid

Eerder ongesteld worden als je seks hebt

Dat je menstruatie eerder begint dan gepland omdat je seks hebt gehad klinkt niet heel vreemd. Zeker als je in de paar dagen voor je 'normale' ongesteldheid zit, is het best aannemelijk als je door penetratie iets los hebt gemaakt in je vag. Als het een keer gebeurt is het niet zo erg, maar als deze bloedingen blijven aanhouden kan het best vervelend worden. In de Elite Daily stelt dokter Sherry Ross dat het 'erg unlikely' is dat je menstruatie eerder begint wanneer je sexy time hebt. Volgens de dokter is het eerder 'een timing toevalligheid'. 'Eigenlijk het enige wat je echte menstruatie kan veranderen is een zwangerschap'. Eerder ongesteld worden als je seks hebt zit er dus niet in.

Wat is dan wel de oorzaak?

Oké, oké, het bloeden na de vrijpartij komt dus niet doordat je menstruatie eerder is begonnen. Het bloed kan overigens wel ván je ongesteldheid zijn. Anyways, wat is dan wel de reden dat je bloedt? Bij deze vraag ligt het er vooral aan hoeveel je bloedt. Als je namelijk af en toe bloedt dan zijn er waarschijnlijk wat wondjes ontstaan (tijdens de seks) of door slijmvlies in je baarmoederwand. Daar is op zich niks mis mee, dus no worries. 

Komt de bloeding bijna altijd terug en begint het je echt op te vallen? Dan kan het een goed idee zijn om je uitstrijkjes eens te checken. Is dat allemaal oké, dan kun je jezelf misschien laten checken op een soa. Chlamydia is een ontsteking in je baarmoedermond en kan dus tijdens seks tot bloedverlies leiden. Wat ook mogelijk is, is dat er een bepaalde afwijking zit in de baarmoedermond. Ook dit hoeft niet ernstig te zijn, maar het is misschien wel prettig om even naar te laten kijken. 

Al met al kun je dus niet eerder ongesteld worden als je seks hebt en hoef je je dus niet direct zorgen te maken, maar het kan nooit kwaad om het even na te vragen bij je huisarts mocht je er wel mee in je hoofd blijven zitten. Stay safe! 

Lees ook: Met deze tips heb je geen ontploft kapsel na de seks