Als je tampon pijn doet: dit kan er aan de hand zijn

Lichaam door Laura

Wat. Een. Ellende. Ten eerste ben je ongesteld geworden. Alsof dat nog niet erg genoeg is, lijkt je vajayjay opeens een vete te hebben met je tampons. Vertaling: die katoenen krengen doen pijn. Dus... what to do? Er zijn drie scenario's waarbij je tampon pijn kan doen...

tampon pijn Lees ook: Menstruatieblunders: ‘Ik was mijn tampon een paar dagen vergeten’

Tampon pijn bij inbrengen

Je duwt en je duwt, maar je krijgt de tampon met geen mogelijkheid erin. Of het lukt net aan, maar het gaat gepaard met enorme pijn. What's going on

  • Je vagina is te droog. Misschien menstrueer je nog onvoldoende om een tampon gemakkelijk in te brengen. Een droge vagina kan ook een gevolg zijn van (pre-)menopauze of een SOA...
  • Je kiest de verkeerde tampon. De verschillende tamponformaten duiden niet aan of ze voor 'kleine', 'normale' of 'grote' vagina's, maar voor de absorptiegraad. Probeer eens de mini-tampons, waarschijnlijk verdwijnt de tampon pijn. 
  • Je bent bang of gespannen. Gebruik je voor het eerst tampons of heb je haast? Je bekkenbodemspieren spannen zich aan en zorgen ervoor dat een tampon inbrengen pijnlijk is.
  • Je duwt de tampon de verkeerde kant op: duw niet recht omhoog, maar schuin richting je rug. 

tampon pijn inbrengen

Een tampon inbrengen gaat gemakkelijk met behulp van een inbrenghuls 

 

Tampon pijn bij verwijderen

Het inbrengen van je tampon is gelukt, maar dan het verwijderen... Alsof je een rolletje schuurpapier uit je vagina trekt! Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Forceer niet, maar onderzoek eerst wat de boosdoener is:

  • De tampon zit niet vol genoeg, probeer het over een uur nog eens. Als de tampon na acht uur nog niet vol zit, moet je een tampon met een lager absorptiegraad gebruiken. 
  • Je spant je spieren te veel aan. Trek niet hard aan het touwtje, maar ga met beleid te werk. Ga rustig zitten op het toilet of zet één voet op het toilet, haal rustig en diep adem en trek rustig aan het touwtje.

Je voelt de tampon zitten

Je hebt je tampon ingebracht, kleed je weer aan, gaat zitten en dan... AU! Je schiet gelijk weer omhoog door de pijn. Ook tijdens het lopen voel je je tampon zitten. Dat is absoluut geen prettig gevoel, kunnen we je vertellen. Dit kan er aan de hand zijn:

  • De tampon zit te laag. Ga terug naar het toilet, houd het touwtje vast tussen duim en middelvinger en duw met je wijsvinger de tampon rustig iets dieper. Zolang de tampon je baarmoederhals niet raakt en je het touwtje nog kan zien, weet je dat de tampon niet te diep zit. 
  • De tampon zit verkeerd: het is mogelijk dat je tampon scheef zit of te ver naar achteren. Laat de tampon de natuurlijke curve van je vagina volgen. 
  • Je vaginawanden zijn geïrriteerd, door bijvoorbeeld te wassen met zeep, ruwe seks of te vaak wisselen van tampon. Laat je vagina even met rust. Probeer het over een paar dagen weer en gebruik in de tussentijd maandverband.

Vaginale pijn

Gaat de tampon pijn niet over en heb je daarnaast vaginale pijn bij seks? Dan kan er meer aan de hand zijn. Vaginisme bijvoorbeeld. Dat is een aandoening waarbij het pijnlijk is om iets in de vagina te brengen: van wattenstaafje tot penis. Er kunnen lichamelijke, maar ook mentale oorzaken zijn waarom de vagina 'op slot' zit. Herken je jezelf daarin? Neem dan contact op met je huisarts.

tampon pijn doen

Lees ook: Je menstruatie uitstellen: dat doe je zo