Menstruatieblunders: ‘Ik was mijn tampon een paar dagen vergeten’

Lichaam door Redactie Ze.nl

Ongesteld worden is voor de meeste vrouwen zo gewoon als poepen of plassen, maar toch gaat het niet altijd van een leien dakje. Hell yes, we hebben het over menstruatieblunders: bloederige taferelen waar je wangen roder van kleuren dan je broekje. 

Rowan (26): “Het is alweer even geleden, maar vergeten zal ik het nooit. Op de fiets naar de middelbare school was ik blijkbaar doorgelekt. Dit had ik gelukkig op tijd door, dus toen ik op school kwam rende ik naar de wc om te redden wat er te redden viel. Lees: een trui om mijn middel geknoopt en de boel weer een beetje in orde gemaakt. Maar ik was wel degelijk te laat in de les, waardoor mij gesommeerd werd een briefje te halen bij de conrector. Moest ik daar uitleggen dat ik doorgelekt was… Waarna ik de volgende dag corveedienst kreeg als straf! Toen ik dit thuis vertelde werd mijn moeder zo boos dat ze ziedend naar mijn school ging. Bijna de hele school kon horen hoe mijn moeder stond te schreeuwen dat ze het belachelijk vond dat haar dochter moest corveeën vanwege menstruatieproblemen. Ik ben zelden zo rood geweest…”

menstruatieblunders

Sanne (33): "Ik hoorde veel goede verhalen over de menstruatiecup en wilde het zelf eens proberen. Het inbrengen ging goed, maar ik had geen idee hoe lang het zou duren voordat de cup 'vol' zou zitten. Halverwege de dag besloot ik 'm te legen in de wc op werk. Dat inbrengen bleek makkelijker dan 'm eruit te halen. Waar was het ding gebleven? Na een beetje wroeten voelde ik de cup en na flink wat minuten ploegen en zweten kreeg ik 'm te pakken. In die voorgaande minuten was mijn voorzichtigheid aardig afgezwakt en in plaats van de cup er met beleid uit te halen, trok ik 'm er zo snel mogelijk uit. Met als gevolg dat het volledig volgelopen cupje als een soort katapult z'n inhoud de ruimte in schoot. Holy shit: de wc, de muur en de vloer zaten volledig onder mijn bloed. Ik ben wel een half uur bezig geweest om alles op te ruimen. Gelukkig heeft nooit iemand er iets van gemerkt. Pas maanden daarna durfde ik de cup weer te proberen: nu wil ik niet anders meer."

Tinka (29): "Hoe lang mijn cyclus precies duurde, ik had er geen idee van. Ik besloot daarom al mijn menstruaties bij te houden in mijn agenda. Zo kon ik wat beter vooraf weten wanneer mijn menstruatie eraan zat te komen. Ik typte met grote letters ONGESTELD!!!!!! op de dagen dat het ongeveert stond te gebeuren. Weken later, tijdens een meeting op ons kantoor, was mijn laptop aangesloten op de beamer voor een teamoverleg. Je voelt 'm al aankomen: toen we de meeting voor volgende week in moesten plannen en ik mijn agenda opende verscheen precies díe dag in beeld. ONGESTELD!!!!!! prijkte op de beamer. Al m'n collega's begonnen te gniffelen, zelf had ik het in eerste instantie niet eens door totdat een van hen mij aanstootte. Ongemakkelijk haalde ik mijn agenda snel van het scherm. Die week lag er wel een vette reep Tony's op mijn bureau met 'Sterkte deze week'. Had mijn baas gedaan. Achteraf kon ik er nog vaak om lachen."

Lees ook: Je menstruatie uitstellen: dat doe je zo

Mirjam (33): “Op een van mijn laatste dagen van mijn menstruatie vertrok ik naar een meerdaags festival. Een tampon was misschien niet eens meer nodig geweest, maar omdat ik het zekere voor het onzekere wilde nemen deed ik op de ochtend van vertrek een tampon in. Het weekend was fantastisch, de zon scheen drie dagen lang en zoals dat soms gaat dronk ik elke avond nét iets teveel. Tja, dan vergeet je weleens wat… Toen ik zondagavond thuis kwam, weer bij mijn vriend in zijn schone bed dook en we het weekend ‘feestelijk’ af wilden sluiten kwam ik erachter wát ik was vergeten: hij zag een gefrummeld blauw touwtje in mijn je-weet-wel. Mijn tampon! Ik kan je zeggen: het was geen prettig aangezicht. De volgende ochtend ben ik meteen langs de dokter gegaan om alles te controleren. Met het schaamrood op mijn kaken, natuurlijk. Gelukkig bleek er niets ernstigs aan de hand te zijn…”

Selma (36): “Ik weet niet waar ik zat met mijn hoofd, maar ik herinner me wel dat het een gestreste dag was op werk. Ik moest een presentatie houden, maar de klant bleek een uur eerder in z’n agenda te hebben staan. Crisismanagement! Terwijl mijn collega’s de presentatieruimte klaarmaakten, kon ik nog snel mijn tampon verwisselen. De presentatie had ik gelukkig goed voorbereid: 12 man luisterden naar mijn verhaal. Totdat ik merkte dat ik toch wel een erg nat kruis had. Terwijl mijn hoofd langzaam rood werd en ik begon te stotteren, bleven de klanten mij vragen stellen. Ik hoopte van harte dat ze mij zo snel mogelijk naar de wc zouden laten gaan, maar de vragen bleven maar komen! Na de presentatie glipte ik als eerste de zaal uit naar de wc. En inderdaad: ik was volledig doorgelekt en aan de achterkant van mijn broek zag je een duidelijke vlek. In alle haast en drukte was ik helemaal vergeten een nieuwe tampon in te doen. Ik heb nooit geweten of de klanten of mijn collega’s het door hebben gehad, ik kon wel door de grond.”

Linda (27): “Ik kan me nog herinneren dat ik door was gelekt op de middelbare school. Ik merkte dt op toen ik in de studiezaal zat en wilde zo snel mogelijk naar de wc. Toen ik me uit de studiezaal de trap op haastte hoorde ik gelach achter me: jongens wezen naar mijn broek. Voor een puber zo ongeveer het ergste wat er kan gebeuren: ik kon wel door de grond zakken.”

Lees ook: Kun je je menstruatie opwekken?