Last van een razor burn? Dit is hoe je 't voorkomt

Lichaam door Sarah

Als je scheert, heb je er vast wel eens last van gehad: een razor burn. Dit is irritatie in de huid die zich kan uiten in rode bultjes, uitslag en ingegroeide haartjes. En dat is nou precies niet wat we willen als we ons scheren voor een gladde en haarloze huid. Gelukkig zijn er simpele manieren om de kans op een razor burn te verlagen, waardoor jij geen last meer hebt van die irritante bultjes.

Lees ook: Harsen, waxen, IPL en scheren: wat zijn de voor- en nadelen?

Zorg voor een goed scheermes

Het is belangrijk dat je een scheermes kiest dat niet te bot is. Daarom is het verstandig om je wegwerpscheermesje na een paar keer te gebruiken weg te gooien of om de mesjes te vervangen. Als je scheert met een bot scheermes, kan je niet alleen snel last krijgen van een razor burn, ook kan je jezelf per ongeluk snijden. 

 

Niet droog scheren

Probeer je lichaam altijd tijdens of na het douchen te scheren, en nooit droog te scheren. Gebruik hierbij scheergel of scheerschuim. Ook kan je eventueel een olie, zoals kokosolie, gebruiken zodat het scheren soepeler gaat.

Scheer op de juiste manier en niet te vaak

Ga niet te vaak over een stukje huid heen; hiermee irriteer je het huidoppervlak. Ook is aan te raden om met de haargroei mee te scheren, en anders vanaf de zijkant. Als je namelijk tegen de richting in scheert, kan dit leiden tot irritatie. Ook hoe dichterbij je bij de huidoppervlakte scheert, bijvoorbeeld door de huid strak te trekken, hoe groter de kans is op een razor burn. 

Naverzorging

Na het scheren is naverzorging key bij het voorkomen van een razor burn. Smeer de delen van je lichaam die je hebt geschoren in met een voedende crème of olie. Zorg wel dat hier geen parfum in zit, want dit irriteert de huid alleen maar meer. Ook kan je kiezen voor een product als toverhazelaar, wat een onstekingsremmende werking heeft en eventuele irritatie na het scheren kan verminderen. 

Lees ook: Zo vaak gaat het fout als we ons schaamhaar scheren