Zo weet je dat je te obsessief bezig bent met afvallen

Lichaam door Sabine
 
We schrikken weleens een beetje als we terugkomen van onze 14 daagse vakantie en op de weegschaal een hoger getal zien dan verwacht. We willen die pondjes graag weer kwijt. Maar pas op dat je er niet te obsessief mee bezig gaat! 
 
Een gezond gewicht is erg belangrijk, als is dat niet de maatstaaf die je altijd aan moet houden. Je BMI is bijvoorbeeld maar een indicatie en zegt niet alles over je gezondheid. Toch voelen vrouwen soms de behoefte om een paar kilootjes kwijt te raken. En zo lang je dit rustig aan doet, is dit hartstikke oké. Pas echt wel op dat je niet te obsessief bezig gaat met je gewicht. Voldoe jij aan deze verschijnselen? Dan is het misschien beter om een beetje gas terug te nemen. 

 
Je weegt je elke dag
Elke ochtend, nadat je naar het toilet bent geweest en je je pyjama op de stoel in de hoek hebt gegooid, stap je op de weegschaal. Jij voelt heel erg de behoefte om te weten over er een ons af is. Als het even kan, ren je het liefst weer terug naar de weegschaal wanneer jij een nummertje twee hebt gedaan. Soms sta jij zelfs meerdere keren per dag op de weegschaal! Misschien zorgt dit voor een gevoel van controle, maar 1 keer in de week op een vast tijdstip op de weegschaal staan is vaak genoeg! 
 
Je schiet in de stress als je een avondje niet kunt sporten
Voeding is de sleutel tot gewichtsverlies, maar om dat verbrandingssysteem wat te ondersteunen, ben jij regelmatig in de sportschool te vinden. Beweging is natuurlijk harstikke goed, maar maak het niet te gek. Ga jij vaker dan 3 keer in de week sporten en merk je dat je strest wanneer je een avondje niet kunt? Dan moet je misschien toch wat rustiger aan gaan doen. Het is echt niet erg als je 1 van je 4 workouts mist!  
 
Je telt je calorieën 
Het is goed om je er een beetje van bewust te zijn hoeveel calorieën je binnenkrijgt. Maar je hoeft hiervoor niet elk blaadje sla te wegen. Tel je zelfs de calorieën van je komkommer en hou je die bij? Overweeg dan of het niet verstandig is om toch maar te stoppen met het tellen van de calorieën. Het geeft je waarschijnlijk veel meer rust wanneer je deze gewoonte achterwegen laat. 
 
Je beperkt je calorie-inname te veel 
Jij wilt afvallen en het liefst zie jij zo snel mogelijk resultaat. Je gaat daarom aan het schrappen. Maar pas erop dat je niet te weinig binnen krijgt. Je hebt natuurlijk ook calorieën nodig om ze weer te verbranden en om een gezond lichaam te houden. Bovendien wordt je lichaam hierdoor in een overlevingsstand gezet waardoor je eten wordt opgeslagen als vet zodra je weer wat meer gaat nuttigen. 

 
Je voelt je gedeprimeerd wanneer je een pond zwaarder
Het voelt als een ongelooflijke klap in je gezicht wanneer je op de weegschaal gaat staan en je ziet dat je niets bent afgevallen of zelfs wat bent aangekomen. Maar baal hier niet van! Je gewicht schommelt heel erg en wanneer je een week later op de weegschaal gaat staan, kan het een heel ander getal laten zien.  
 
Je voelt je schuldig na een taartje 
Je bent op een verjaardag en iedereen zit aan de appelgebak met slagroom. Jij wilt ook niet achterblijven en neemt ook maar een stukje want het is zo gezellig. Hierna voel jij je alleen harstikke schuldig, maar dat is helemaal niet nodig! Een snack op zijn tijd is juist belangrijk! Zo hou je je gezonde levensstijl ook vol. Bovendien is het ook goed voor je lichaam om niet alleen maar gewend te raken aan gezond voedsel, maar om af en toe ook een keertje te zondigen. Als je 5 keer per dag eet, is dat 35 keer per week. Als je van die 35 maaltijden 2 keer iets slechts eet, is dat helemaal niet erg of veel! 

Geloof jij in een dieet? Of zou jij eerder je leefstijl aanpassen?