Diarree na het drinken van alcohol: hoe komt dat?

Lichaam door Miranda

Je kent het wel: een iets te gezellig avondje die er de volgende morgen voor zorgt dat je wakker wordt met knallende koppijn en een gortdroge mond. En in de ergste gevallen krijg je er dan ook nog eens diarree na het drinken van alcohol bij en wordt de wc je beste vriend...  Hoe komt het toch dat je na een avondje drankjes doen aan de race gaat? Wij zochten het voor je uit.

Dit is de reden van diarree na het drinken van alcohol

Zaterdagavond was alles nog gezellig en dronk je een paar drankjes, maar de ochtend na het stappen zit je met de buikkrampen urenlang op de wc. Diarree na het drinken van alcohol is niet fijn, maar het komt heel vaak voor. Wij hebben de reden voor je!

Irritatie

Ten eerste kan alcohol de darmen enorm irriteren. Hierdoor lekt er niet alleen vocht in de darmen, maar trekken ook de spieren steeds sterker en frequenter samen. Deze spieren verrichten dit werk ook wanneer er daadwerkelijk gepoept moet worden. Maar wanneer dit, door de irritatie van alcohol, dus extreem veel gebeurt, wordt de poep al 'uitgeworpen' voordat je darmen de kans krijgen het water te absorberen! Het resultaat? Raar gevormde, dunne drek. Blegh!

Moeite

Maar, diarree na het drinken van alcohol kan ook een andere reden hebben. Je darmen kunnen ook veel moeite hebben om hun gebruikelijke werk te doen door jouw dronken staat. En door die enorme moeite van de darmen, zal jouw poep dus in zijn onbewerkte en 'voorgehydrateerde' staat blijven.

 

Bacteriën

En, als kers op de taart, kan het nog even wat heftiger zijn. Alcohol kan namelijk de goede bacteriën uit je darmen doden, waardoor de darmen uiteindelijk niet meer in evenwicht zijn. Wanneer er daardoor te veel 'slechte' bacteriën aanwezig zijn, kan het zo zijn dat de functie van de darmen om water te absorberen volledig wordt aangetast. Oeps...

Bestanddelen

Tot slot is er nog een andere oorzaak van diarree na drankjes nuttigen. Het is namelijk, naast het (veel te hoge) alcoholgehalte in de darmen ook mogelijk dat sommige bestanddelen van de drank een rol kunnen spelen bij de diarree. Denk bijvoorbeeld aan het drinken van bier bij een glutenallergie, of het hebben van darmklachten bij teveel kunstmatige zoetstoffen.

Bij welk aantal drankjes krijg ik géén diarree?

Maar dan nu de vraag: hoeveel kunnen we drinken om dit alles te voorkomen? Het beste is om je aan twee drankjes per dag te houden. Maar, mocht je toch van deze aanbevolen hoeveelheid afwijken: wissel de drank dan af met water. Door gehydrateerd te blijven kan de alcohol in je lichaam zich blijven verdunnen, waardoor de effecten minder heftig zullen zijn. En wat betreft de bestanddelen van de alcohol, neem bij bijvoorbeeld overgevoeligheid voor suikers gewoon een drankje waar minder suikers in zitten. Simple as that.

Met sokken aan slapen? Daarom is het wél een goed idee