Deze zonnebrandcrèmes kun je beter niet gebruiken

Lichaam door Anne-Fleur

Met deze (mega) hete zomerdagen is het smeren van zonnebrandcrème super belangrijk. Je wil je huid graag veilig houden voor de felle zonnestralen en daarvoor is het slim om gedurende de dag lekker veel te smeren. Maar welke zonnebrandcrème kun je eigenlijk het beste gebruiken? Of beter nog, welke kun je beter in het winkelschap laten staan? Lees gauw verder.

Lees ook: Waarom je iedere dag SPF op je handen moet smeren

Consumentenbond onderzoek

De keuze is reuze wat betreft zonnebrandcrèmes. Winkels liggen er vol mee, dus kiezen voor welke zonnebrand je gaat kan soms lastig zijn. Gelukkig doet de Consumentenbond elk jaar een onderzoek naar de beste én slechtste zonnebrandcrèmes. In dit onderzoek kijken ze naar bescherming, gebruiksgemak, ingrediënten en duurzaamheid. Uit dit onderzoek komen natuurlijk de beste SPF's uit de bus, maar ook de minder goede crèmes.

Welke zonnebrandcrème niet gebruiken?

De geteste producten zijn eind 2023 en begin 2024 op de markt gekomen en zijn dus eigenlijk nog vrij 'nieuw'. Via de consumentenbond is inmiddels een vergelijking van achtendertig zonnebrandmiddelen voor het lichaam en dertien voor het gezicht te vinden. Niet gek! Van die dertien nieuw geteste producten worden er drie afgeraden. Hier zijn ze:

  • Nivea Sun Kids Ultra Protect and Play
  • Kruidvat Solait Sunmilk
  • Cien Sun Kids Sun Protect Cream van de Lidl

Waarom?

De Consumentenbond geeft ook een reden dat deze drie SPF's worden afgeraden. Bij alle drie de producten zouden de claims die zij maken niet kloppen. Zo zeggen ze alle drie SPF 50 te bevatten, maar uit het onderzoek blijkt dat Nivea SPF 41,3, Kruidvat SPF 32,7 en Cien SPF 36 biedt. De beschermingswaarde is dus vals! Het is maar goed dat dit soort producten getest worden, aangezien er nare gevolgen kunnen zitten aan verbranding en huidbeschadiging door de zon.

Heb je deze producten al in huis gehaald? Je kunt de SPF natuurlijk nog wel gebruiken, maar zorg ervoor dat je goed checkt op verbranding en gewoonweg vaker smeert.

Beste zonnebrandcrème

Nu je weet wat je beter niet kunt aanschaffen, is het misschien fijn om ook te weten welke SPF je dan wel moet kopen. De Consumentenbond doet ook elk jaar onderzoek naar de beste zonnebrandcrème en daarbij is het goedkope smeersel van de Action als winnaar uit de bus gekomen. Deze SPF - de SPF30 zonnemelk van Zenova - is bekroond met drie belangrijke titels: Beste Koop, Beste van de test én Groene keuze.