Zo lang mag je maximaal op de wc zitten voor een grote boodschap

Sport & gezondheid door Laura

Een kleine boodschap is gemakkelijk. Zitten, ontspannen en klaar is kees. Maar een nummer twee? Oef, daar gaat wat tijd en moeite in zitten. Ook al voel je ‘m, kun je de stinkende klus soms nog niet klaren. Veel mensen gaan daarom maar gewoon een halfuur of zelfs een uur op de plee zitten. Wachten tot het komt. Instagram of Donald Duckie erbij… Prima, toch? Nou, nee.

hoe lang toilet zitten

De troon zou je eigenlijk alleen moeten gebruiken voor drie dingen: plassen, poepen en ja... ook overgeven. Psychiater en dokter, Gregory Thorkelson, expert in gastro-enterologie, hepatologie, en voeding van de University of Pittsburg legt uit waarom.

Aambeien

Ga alleen naar het toilet voor een nummer twee als je echt de drang voelt en beperk je toiletbezoek tot maximaal 10 of 15 minuten. Dat is het deskundige advies van Thorkelson. Te lang op de plee zitten en met andere dingen bezig zijn dan plassen, poepen of overgeven kan ervoor zorgen dat je darmen in de war raken. Door het lezen van een blad of scrollen door Facebook of Instagram raakt je darmperistaltiek (de samentrekkingen van je darmen om je stoelgang naar de exit te sturen) overstuur. De natuurlijk aandrang verzwakt en je stoelgang kan zichzelf gaan ‘terugtrekken’. Als je vervolgens zelf hard gaat drukken, kun je aambeien ontwikkelen. Ja, best wel shit (ha ha) dus!

Stress

Wat nu? Als je vaak meer dan een kwartier nodig hebt om je darmen te legen, is er iets aan de hand volgens dokter Thorkelson. Dat kan bijvoorbeeld door stress komen of door een tekort aan vezels. Voorkom constipatie door zo’n 38 gram vezels per dag binnen te krijgen. Wees ook geduldig. Als je te laat bent om de boel te lozen bij de eerste aandrang, kun je wachten tot de volgende ‘golf’. Dat kan een paar uur duren.

Een Scandinavisch onderzoek tipt ook om een paar bakjes koffie achterover te gooien om de boel te stimuleren. Helpt dat ook niet, dan wordt het een belletje naar de huisarts.

via GIPHY

Lees ook: Waarom kan ik niet poepen? 8 antwoorden