Stoppen met drinken: het effect op je huid

Gezicht door Kristie

Het is weer weekend: tijd voor een paar heerlijke wijntjes met je vriendinnen! Dat het niet goed is voor onze lijn, dat weten we nu wel. Maar wat doet wijn eigenlijk met onze huid? Laura Hogarth deed een experiment...

 
 

Een wijntje hier, een proseccootje daar... wij houden wel van een drankje in het weekend! Helaas is alcohol alleen niet zo goed voor je gezondheid. En voor je huid? Laura Hogarth, een veertigjarige moeder uit Groot-Brittannië, ging de uitdaging aan en testte het. Zij dronk zo’n vijf grote glazen wijn per week, maar ging de uitdaging aan om een maand lang geen druppel alcohol aan te raken, aldus Daily Mail. Inderdaad, dit zal knap lastig zijn geweest voor haar. Vooral als je wel van een wijntje tijdens het eten houdt en het gewend bent. Wel is het zo dat veel vrouwen meer drinken dan de richtlijn van twee tot drie glazen per dag. Wellicht dat vrouwen wat minder gaan drinken na het zien van deze resultaten...?

 

 

 


“Alcohol heeft veel effecten op ons lichaam, en de meesten zijn niet goed. Een belangrijk effect is de chemische reactie die ervoor zorgt dat onze bloedvaten verbreden, waardoor er meer bloed door onze huid stroomt”, aldus Dr. Nick Lowe. Hij is professor in de Dermatologie en heeft samen met Laura het volgende dagboek bijgehouden.

Week 1

Laura: “Urgh, wat een verschrikkelijke foto van mezelf. Vooral die rode huid en die droge plekken op mijn wangen. Ik kan me niet herinneren dat mijn huid ooit zo slecht is geweest. Ik heb weinig tijd voor make-up en ben niet echt ijdel, maar toch weet ik dat mijn huid tekortkomingen heeft. Ik denk niet dat ik te veel drink, maar als mijn huid er beter van wordt wil ik het graag proberen. Daarnaast is het hopelijk ook nog eens goed voor mijn gewicht!”

Dr. Lowe: “Alcohol maakt de huid rood en het kan een tijdje duren voordat de bloedvaten weer vernauwen. Na één week zie je dus nog niet zoveel verschil. Als je vaak en veel drinkt, kan er blijvende schade ontstaan aan de huid. ”

Week 2

Laura: “Ik slaap eindelijk een beetje uit en ik word ’s nachts minder vaak wakker, wat een wonder! Ik voel me helderder en alerter. Ook snack ik in de avonden minder, met mijn gebruikelijke glas wijn pak je blijkbaar toch ook sneller een zak chips erbij. Mijn man en ik vierden deze week onze huwelijksdag en ik moet zeggen dat ik er moeite mee had toen hij een ijskoud biertje bestelde. In ieder geval was er geen ruzie over wie de bob was…”

Dr Lowe: “Laura’s wangen lijken nog steeds wat gezwollen en er is ook nog sprake van aanhoudende roodheid, al is het wel wat minder geworden. De spataderen op haar lippen en neus zitten er nog, dit kan langere tijd duren voordat het wegtrekt. Na een periode zonder alcohol, vernauwen onze bloedvaten en zal er zich minder vocht ophopen. Hierdoor zal de huid er minder gezwollen uitzien, vooral na een goede nachtrust.”

Week 3

Laura: “Mijn huid is eindelijk een stuk minder droog geworden, en niet alleen op mijn gezicht maar ook op de rest van mijn lichaam. Bij mijzelf valt de verandering minder op, omdat je jezelf natuurlijk elke dag ziet. Maar de mensen om mij heen zien een groot verschil! Ik mis de wijn wel, maar de leuke reacties maken het wel weer goed. ”

 

 

 

 


Dr Lowe: “Er is een aanzienlijke vermindering van de roodheid, zelfs rond haar neus en lippen. Ze ziet er gezonder, slanker en minder gezwollen uit. Alcohol heeft ook als neveneffect dat het je eetlust stimuleert, dus het is niet gek dat Laura minder snackt.”

Week 4

Laura: “Elke week voel ik me weer beter, ik heb veel meer energie. Ik moet toegeven dat het afslaan van alcohol me makkelijker afging dan ik van tevoren had gedacht. Uiteindelijk doet alcohol dus toch een stuk meer dan je alleen een kater geven! ”

 

 

 

 


Dr. Lowe: “Haar ogen zijn opener en helderder en na vier weken geen alcohol is de roodheid enorm verminderd en zijn de aderen rondom haar neus grotendeels verdwenen. Als ze zich hieraan vast kan houden, zal ze zich nog beter gaan voelen én er ook nog beter uit gaan zien. ”

 

 

 

 


Al met al is er dus wel degelijk een groot effect dat alcohol op je huid heeft (en op helaas nog heel veel andere dingen). De vraag is alleen of je je gezellige witte wijntjes voorgoed op wilt geven of dat je gewoon met mate drinkt.
 
Wat vind jij van de resultaten?

 

 

 

Beeld: Gordon Jack/scotimage.com