Puistje in je neus? Dit kun je er tegen doen

Gezicht door Redactie Ze.nl

Wat kun je doen tegen een puistje in je neus? Uitknijpen? Dat lijkt onmogelijk. Waarschijnlijk herken je wel de verschrikkelijke pijn aan je neus door een puistje of pukkeltje. Lees in dit artikel de oorzaken en de mogelijke behandeling.

Oorzaak van puistje in je neus

Een puist in de binnenkant van je neus ontstaat op eenzelfde manier als een pukkeltje op elke andere plek van je lichaam. Een puist ontstaat wanneer een talgklier teveel talg produceert en een porie verstopt. Vervolgens kan het ontsteken, waardoor je een pijnlijk rood bultje krijgt. Een pukkel of puist dus.

Een andere oorzaak van het pijnlijke bobbeltje in je neus is een ingegroeide neushaar. Dit gebeurt wanneer een haartje teruggroeit in de huid als gevolg van je neushaar knippen of trimmen. Het kan net zo pijnlijk en rood zijn als een gewoon puistje.

Puistje in je neus openkrabben?

Ten eerste kunnen we je vertellen dat krabben aan of in je neus absoluut niet handig is. In je neus zitten veel bacteriën. Wanneer door het krabben het puistje open gaat, is er een grote kans op een infectie. En dat is niet wat je wil…

Ontsteking voorkomen

Om ervoor te zorgen dat het puistje niet gaat ontsteken of irriteren kun je wat zout in water koken. Vervolgens kun je het puistje dan voorzichtig (!) reinigen met een wattenstaafje. Laat het puistje daarna wel met rust.

puist in neus

Nestosyl

Een andere tip is Nestosyl. Wanneer je dit op de puist doet, is de spanning er af. Het droogt het puistje namelijk uit. Wanneer je dit een paar avonden herhaalt, zal het weg zijn. Het is wel beter om dit te doen wanneer je niet meer naar buiten hoeft: je ziet de witte crème namelijk zitten.

Je gezicht reinigen 

Om in het algemeen puistjes te voorkomen, zijn er verschillende dingen die je doet. Zo is het belangrijk om elke dag je gezicht goed te reinigen. Hierdoor vertoppen de poriën niet en ontstaat er minder snel een puistje. Gebruik een goede exfoliant (geen scrub!) zoals de 2% BHA liquid exfoliant van Paula's Choice en een fijne dag- en nachtcreme. Op die manier verzorg je je huid goed en ontstaat er minder snel een ontsteking die leidt tot een puistje.

Rusten

De allerbeste manier blijft om het vreselijke puistje in je neus gewoon te laten rusten. Binnen een paar dagen zal hij uiteindelijk weg gaan.

Huisarts

Mocht het je echt te lang duren of vertrouw je het niet helemaal, is een bezoekje aan de huisarts een goed idee. Deze zal je, wanneer er sprake is van een infectie, een zalfje of neusdruppel mee geven waardoor je binnen no time van alle ellende af bent.

Gewoon laten rusten dat puistje, hoe pijnlijk en vervelend die ook is. Good luck!

 

Lees ook: 6 x natuurlijke ingrediënten die je NOOIT op je gezicht moet smeren