Waarom je altijd dáár een puist hebt

Gezicht door Rosanne

Puisten: misschien wel ergernis nummer één als het op onze schoonheid aankomt. Maar wist je dat er een hele goede reden is waarom die gele kop altijd op dezelfde plek opduikt? Het zegt namelijk heel veel over je gezondheid.

Hij verschijnt altijd op het meest ongelukkige moment, die hardnekkige puist op je voorhoofd, wang of neus. Maar je kunt er iets tegen doen! De plek waar het wangedrocht opduikt, zegt namelijk iets over je algemene gezondheid. In een artikel van The Fashion Spot legt Amerikaanse dermatoloog Michael Shapiro uit: "Sommige dermatologen kunnen een diagnose stellen door simpelweg naar je gezicht te kijken, en gebruik te maken van de face-mapping-techniek. Niet alleen huidproblemen komen daarbij aan de oppervlakte, ook andere lichamelijke problemen kunnen via oneffenheden op het gezicht aan het licht komen." Men zegt niet voor niets: je bent wat je eet...

Tijd voor een basiscursus face mapping!

 

 


Voorhoofdpukkelpop
Pukkels op deze plek kunnen wijzen op verterings- en darmproblemen. Veroorzakers zijn stress, ongezond eten en te weinig slaap. Het is ook goed mogelijk dat het komt doordat je een verkeerd haarproduct gebruikt. Dan zijn je puistjes een reactie op bijvoorbeeld je shampoo. Houd dus goed in de gaten of je nieuwe monsters krijgt als je van product wisselt. Voor de rest kun je ze bestrijden door gezond te eten en genoeg water te drinken. (Maar niet te veel anders krijg je andere problemen!)  
 
Japen rond je wenkbrauwen en slapen
Oeps, hier is waarschijnlijk een slechte doorbloeding het probleem. Je kunt galblaasproblemen hebben of je eet te vet. Ook alcohol zorgt ervoor dat je pukkels krijgt in deze zone. De beste remedie is om genoeg te drinken zodat afvalstoffen worden afgevoerd en door te minderen (lees: stoppen) met vet eten.
 
Reuzen-neuzenpukkels
Met een lekker geel gezwel op je neus heb je waarschijnlijk last van darmproblemen. Opgeblazen gevoel en kun je niet lekker poepen? Dat komt ook tot uiting op je neus. Vermijd om het op te lossen zoute voeding en zorg dat je voldoende vitamine B binnenkrijgt.
 
Wang-wangedrocht
Je eet veel te vet als je puisten hebt op je wang. Ook kan een slechte hygiëne de oorzaak zijn. Pukkels die hier zitten hebben namelijk te maken met long-, maag of leverproblemen. Stoppen met die kapsalons dus! Zorg ervoor dat je je make-upkwasten goed schoonmaakt en dat je regelmatig je kussensloop wast.

 

 

 

 

 
Stippenlippen
Potige pukkels op je lippen kunnen te maken hebben met het eten van pittig en gefrituurd eten. Het kan ook een reactie zijn op je tandpasta. Misschien moet je het insmeren toch alleen op je tandenborstel doen. Zorg er in ieder geval voor dat je voor een mooie huid genoeg vezels, fruit en groenten binnenkrijgt.

Kin-karbonkels

Ai, hier komen de gehate hormonen weer eens om de hoek kijken. Problemen met hormonen, vagina of nieren komen naar de oppervlakte op je kin als een dikke puist. Ook als je vaak zit te prutsen aan je kin zul je merken dat pukkels nog sneller oprukken dan selfies op Instagram. Opnieuw helpt het om genoeg water te drinken en om stress te vermijden. Omega 3 helpt om je hormonen weer in balans te krijgen. Als je van gezichtsfriemelen houdt, is het verstandig om je handen schoon te houden.

Goor puistenoor

Je zou het misschien niet verwachten, maar je oren staan in contact met je nieren. Het kan zijn dat je nieren niet goed werken omdat je te weinig vocht binnenkrijgt. Het resultaat: een pukkeldecor op je oor. Zorg er dus voor dat je echt genoeg water drinkt. Vermijd zout voedsel, koffie en alcohol, want deze producten onttrekken juist vocht.

Waar komen jouw pukkels altijd opzetten?