Britse vrouw volgt dieet van alleen water

Lichaam door Marleen_S
Een detox, niet meer snoepen of maar een paar honderd calorieën per dag. Zo veel mensen, zo veel diëten. De Britse Naveena Shine vroeg zich af of we überhaupt wel vast voedsel nodig hebben. Dus dronk ze een maand lang alleen water.

 
Het is een opvatting die al decennialang bestaat. Aanhangers van het zogenaamde ‘breatharianism’ geloven dat de mensheid prima zou kunnen overleven door voedingsstoffen te krijgen van zonlicht alleen. De vitamines van het licht zouden genoeg zijn voor het lichaam om te blijven functioneren.

Letterlijk uithongeren

De 65-jarige Naveena Shine nam de proef op de som en ondervond aan den levende lijve hoe het is om helemaal niets meer te eten. Ze ging de uitdaging aan een halfjaar lang alleen maar water te drinken. Op dag 47 stopte ze. “Ik realiseerde me dat ik levensgevaarlijk bezig was en dat ik mezelf letterlijk zou uithongeren”, vertelt ze aan Daily Mail.
 
Al binnen een paar dagen nadat ze begon met haar dieet, viel ze kilo’s af. Om toch haar lichaam wat extra’s te geven slikte ze heel af en toe een vitaminepil en dronk ze kleine beetjes thee. Dat ze dit moest doen kwam voornamelijk door de vervelende bijwerkingen van het dieet. Ze was dagen misselijk, voelde zich ziek, had last van obstipatie en er vormde zich enorm veel gal in haar keel.

fout in embed: media provider niet ondersteund

20% van lichaamsgewicht verloren

In totaal verloor ze na veertig dagen ruim 20% van haar lichaamsgewicht. Om te bewijzen dat ze niet stiekem snackte, plaatste ze verschillende camera’s in haar huis die haar al die weken volgden. Om de tijd niet meer te doden met eten, sliep Naveena veel, keek ze veel films en zorgde ze dat ze elke dag beweging kreeg.
 
Toch verliep haar plan niet helemaal gesmeerd. Ze miste de sociale gezelligheid van eten het meest. “Als je het eten opgeeft, geeft je ook die sociale connectie op die je met mensen tijdens het ontbijt, lunch en diner hebt. Je wordt gedwongen te leren omgaan met mensen in non-food situaties”, vertelt ze. Ook haar extreme gewichtsverlies baarde Naveena zorgen.
 
Naveena voelde maar heel af en toe een onderbuikgevoel dat leek op een hongergevoel. Echte honger heeft ze niet gehad, vertelt ze in één van haar filmpjes. Ze besloot toch vroegtijdig te stoppen nadat veel mensen negatief hadden gereageerd op haar initiatief. Daardoor dacht ze beter na over wat ze aan het doen was. “Na het horen van alle goedbedoelde feedback zag ik pas in hoe gevaarlijk ik bezig was”, aldus Naveena.
 
Geen fotosynthese
Ook voedselexperts en dokters waarschuwen mensen dit trucje niet thuis na te doen. Wij mensen zijn namelijk niet zo gebouwd dat we net zoals planten aan een soort fotosynthese kunnen doen. Naast licht (vitamine D) hebben we nog meer vitamines, mineralen en voedingsstoffen nodig om te overleven.
 
Naveena is inmiddels bezig om voorzichtig aan weer te gaan eten. Dat moet geleidelijk, want haar lichaam is geen vast voedsel meer gewend. Ze begint met sinaasappelsapjes en siroop en breidt dan langzaam verder uit.
 
Wat vind jij van dit waterdieet?