Een puist op je lip: zo kom je ervan af

Gezicht door Roos

Een puistje in je gezicht is altijd vervelend, maar een puist op je lip kan nog eens extra onhandig zijn. Vaak doet het zeer en als je het per ongeluk openkrabt, ben je nog verder van huis. Wat is eigenlijk de oorzaak van een puistje op je lip en nog belangrijker: wat kun je eraan doen?

Help! Een puist op mijn lip

Een puistje in je gezicht is altijd vervelend. Het valt op en is lastig om vanaf te blijven. Een puist op je lip kan nog extra vervelend zijn, omdat het ook nog eens lastig te camoufleren is. Het belangrijkste advies voor een pukkeltje op je lip is: vooral niet uitknijpen! Dit maakt het alleen maar erger en doet bovendien pijn, omdat de huid op je lip erg dun is. Wat je dan wel moet doen? Vanaf blijven en vooral goed schoon houden. Probeer er niets overheen te smeren, want make-up verstopt het puistje en kan het verergeren. Kortom, als het puistje er eenmaal zit, kun je weinig doen dan wachten tot het weer over is. Toch zijn er wel verschillende oorzaken van puistjes, waar je in het vervolg rekening mee kunt houden.

Koortslip

Als je weerstand tijdelijk wat lager is, kan een puist op je lip wijzen op een beginnende koortslip. Dit wordt veroorzaakt door het Herpes Simplex-virus. Dit is een virus dat vrijwel iedereen met zich meedraagt, maar tot uiting komt als je minder fit bent. Meestal voelt een koortslip branderig en jeukerig aan, maar gaat vanzelf weer over. Wel kun je bij de drogist zalf kopen om de jeuk te verzachten. Let op: als een koortslip een open wondje is, is die erg besmettelijk. Even niet zoenen dus!

Bacteriën

Heb je recentelijk een lipgloss of vaseline van iemand anders geleend? Dat kan ook de oorzaak van het puistje op je lip zijn. Iedereen draagt bacteriën bij zich en die komen automatisch op je make-up, zoals mascara en lipgloss, terecht. Wanneer jij andermans producten leent, worden bacteriën overgedragen en dit kan een ontsteking veroorzaken.

Vettig eten

Puistjes rondom je lippen kunnen ook iets anders betekenen. Heb je de laatste tijd veel McDonald's gegeten? Vettig, gefrituurd of pittig eten kunnen namelijk ook puistjes rondom je mond veroorzaken. Ook kan het te maken hebben met je darmen. Wat je eraan kunt doen? Meer vezels zoals groente en fruit eten en veel water drinken. Dat doet wonderen voor je huid.

Puist op lip: zo kom je ervan af

Als je een pukkeltje op je lip hebt, dan jeuken je handen vaak om 'm uit te knijpen. Zoals je vast weet is dit NIET de manier om van pukkeltjes af te komen. Je hebt heel even verlichting, maar de situatie kan daarna juist verergeren. Door de bacteriën op je handen in combinatie met het knijpen kan je pukkel op je lip gaat ontsteken en/of er kunnen meer puistjes ontstaan.

De oplossing tegen een puist op je lip is dus ervanaf blijven. Je zult geduld moeten hebben, de pukkel wordt vanzelf minder. Je kunt erger worden voorkomen door dagelijks je huid goed te reinigen en vettig eten vermijden. Verzorg je gezicht dagelijks met een facial cleanser en wekelijks met een exfoliant (geen scrub!) om acne te voorkomen en/of verminderen. Zo'n exfoliant, bijvoorbeeld de 2% BHA liquid exfoliant van Paula's Choice, helpt bij puistjes, mee-eters, grove poriën, roodheid en zorgt er dus voor dat puistjes in het algemeen minder worden op je gezicht, dus ook bij je lippen.

 

Lees ook: Eindelijk antwoord: zorgt foundation nou wel of niet voor puistjes?