Stoppen met de pil? Dit moet je weten

Lichaam door Sascha

Of je nou zwanger probeert te worden of gewoon helemaal klaar bent met de pil: wat de reden ook mag zijn om te stoppen, je lichaam zal er even aan moeten wennen. Omdat de kennis vrij beperkt is over wat je zal merken als je stopt, hebben wij de belangrijkste punten opgezocht. Zo kun jij je voorbereiden.

Puistjes

Een verassend voordeel van de pil is dat puistjes als sneeuw voor de zon kunnen verdwijnen. Dit komt met name door het oestrogeen dat in de pil zit. Had je voor het slikken last van puistjes? Schrik dan niet als deze terugkomen wanneer je stopt met de pil. Gelukkig wel hoogstwaarschijnlijk in mindere mate.

Hallo libido!

Bij sommige vrouwen schiet het libido omlaag zodra ze met de pil beginnen en soms schiet hij weer omhoog wanneer ze ermee stoppen. Wanneer je stopt met de pil komt je eigen hormoonproductie weer op gang en soms zorgt dat voor een verhoogd libido. Kom maar door!Je gewicht

Sommige mensen komen paar kilootjes aan door de pil. Dit komt door het vasthouden van vocht. Wanneer je stopt met de pil, is de kans groot dat je het vocht weer verliest en dus ook wat kilo’s afvalt. Kwam je niet aan toen je startte met de pil? Dan is de kans groot dat je gewicht gewoon hetzelfde blijft zodra je stopt.

De borsten

Veel borsten ondergaan een groeispurt bij de start van het slikken van de pil. Dat is in de meeste gevallen meer dan welkom, maar krimpen ze dan ook weer als je stopt met de pil? Ja, dat kan. Sommige borsten nemen weer de oorspronkelijke vorm aan en de tepels kunnen gevoeliger aanvoelen.

Premenstrueel Syndroom (PMS)

Stoppen met de pil betekent ook dat het premenstruele syndroom weer meer grip op je lichaam krijgt. Dingen die daarbij komen kijken zijn menstruatie pijn, buikkrampen en meer bloedverlies. Ook andere kwaaltjes komen om de hoek kijken als je pech hebt. Opgezwollen en gevoelige borsten bijvoorbeeld, of hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen. Heel vervelend maar gelukkig heeft niet iedereen hier last van.

Conclusie

Om welke reden je dan ook stopt met de pil, je zult er rekening mee moeten houden dat je lichaam en haar cyclus razendsnel herstellen. Daar komen helaas vaak een aantal vervelende kwalen bij kijken. Er moet wel bij vermeld worden dat iedere vrouw anders is. De een zal misschien compleet wild worden tussen de lakens en niet meer terug te herkennen zijn, terwijl de ander nauwelijks verschil merkt in bed.