Alles valt op zijn plaats, ik heb PCOS?

Sport & gezondheid door Miranda
Terwijl ik LeZeressen probeer te helpen met goede informatie over gezonde voeding en afvallen is mijn eigen lichaam ook nog een Work in Progress. Afgelopen zomer is er bij mij PCOS geconstateerd.. SHIT! En nu?

Al bijna een jaar kampte ik met verschillende klachten zoals bijvoorbeeld puistjes in mijn gezicht, vermoeidheid, het uitblijven van menstruatie na het stoppen met de pil en wat ik vooral vervelend vond: mijn gewicht nam toe van alleen al kijken naar een koekje! Je kunt je vast wel voorstellen dat het voor mij, als aankomend diëtiste, verdomde lastig is dat ik na maanden lang gezond eten en bewegen de teller op de weegschaal alleen maar omhoog zag gaan. Het werd tijd om een bezoekje aan de dokter te brengen.


De diagnose

Na een aantal onderzoeken kwam daar eindelijk het antwoord, PCOS. Vochtblaasjes achter mijn eierstokken zorgen ervoor dat mijn hormonen compleet de weg kwijt zijn. De oplossing? Weer aan de pil. Na in eerste instantie vijf minuten opgelucht te zijn dat er zoveel symptomen ineens werden verklaard, zakte ik daarna in een diep dal waar alle negatieve aspecten door mijn hoofd gierden! Zwanger worden is lastig, acne hoort erbij... en ach, die emoties? Tja, ook heel goed te verklaren. En last but not least.. Ik zag mezelf al als diëtiste volledig de plank misslaan, omdat ik door deze aandoening zelf keihard moet werken om mijn gewicht op peil te houden! Natuurlijk was dit hartstikke overdreven, ik heb alle reden om trots te zijn op mijn lijf, maar toch...

Het onderzoek
Na een aantal dagen flink gejankt te hebben waarbij mijn emoties echt het toppunt hadden bereikt, ben ik op onderzoek uit gegaan. Het kan niet zo zijn dat de pil mijn enige oplossing is. Na veel Amerikaanse onderzoeken te hebben gelezen, was er maar één mogelijkheid voor mij. Ik ga dit varkentje eens even wassen op de natuurlijke manier!

De oplossing
Als aankomend diëtiste vind ik dat je met voeding ontzettend veel kan doen voor je lichaam en ik eet vanaf nu alleen nog dingen waar mijn lichaam, en dan vooral mijn hormonen, geen last van hebben. Een behoorlijk streng dieet dus, die hopelijk mijn symptomen verminderd!


Omdat mijn hormooninsuline niet goed functioneert zijn geraffineerde suikers en koolhydraten (ook de natuurlijke soort dus!) uit den boze. Geen overheerlijke pasta?s meer, geen rijstschotels, boterhammen of lekkere gebakjes. Het volhouden van dit dieet wordt een hele zware test voor mijn motivatieknobbel. Vanaf nu eet ik vooral verse groenten, noten, zaden, peulvruchten, eieren en yoghurt, mmmm! Ik probeer elke keer nieuwe recepten en ik heb zelfs al een heerlijke taart gebakken die ik wél mag! Een tip voor alle leZeressen die een voedseluitdaging hebben: denk niet in beperkingen, maar in mogelijkheden. Het helpt echt!

Naast mijn dieet moet ik elke dag sporten, goede supplementen slikken en nooit meer medelijden met mezelf hebben.  Klinkt fantastisch toch!? Positive thinking?

Resultaten
Hoewel de resultaten allemaal pas op de lange termijn te zien zijn voel ik me na een week al een stuk beter! Ik heb meer energie, mijn acne wordt zichtbaar minder en op de dagelijkse spierpijn na, voelt mijn lichaam top! Het wordt nog een lange weg, maar ik ben vastberaden om mijn symptomen van PCOS onder controle te krijgen en een voorbeeld te zijn voor mijn toekomstige cliënten. En zodra het me lukt... zijn jullie de eersten die het horen!

Lees ook de vorige artikelen van Miranda over gezond eten en afvallen!Miranda (22) is studente Voeding & Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool en voorziet ons van de laatste tips en trucs op het gebied van diëten en afvallen. Voordat Miranda aan haar opleiding begon geloofde ze alles wat op voedingsmiddelen gezet werd. Producten met light, gezond en zoveel procent minder vet waren in haar kast te vinden. Inmiddels weet ze wel beter en wil ze dit met jullie delen.

Naast haar opleiding voorziet zij gasten op verschillende feesten van drankjes en hapjes om wat extra bij te verdienen en is zij gek op shoppen, lekker (en gezond) eten en haar vriendinnen!