Eindelijk antwoord: zorgt foundation nou wel of niet voor puistjes?

Gezicht door Roos

Een ochtendroutine zonder concealer of foundation is als goudvis zonder water. Niet alleen beschermt het bruine goedje je huid tegen de kou van buitenaf, ook helpt het om je oneffenheden te camoufleren zodat je met een stralend perzikhuidje de deur uit kan. Toch gaat het gerucht dat het je puistjes juist erger zou maken… Hoe zit dat precies?

Ja

Om maar direct met de deur in huis te vallen: foundation en concealer kunnen inderdaad puistjes veroorzaken. “Als je vaak last hebt van acne, gebeurt het inderdaad dat foundation je talgklieren extra zal verstoppen”, vertelt dermatoloog Thomas Maselis aan Het Laatste Nieuws. “Foundation is namelijk fijn woestijnzand, opgelost in een heel vette zalf. Acne ontstaat als je talgklieren verstopt zijn. Als je dus op je huid een vette zalf smeert, werkt dat de verstopping van talgklieren in de hand.”

Vicieuze cirkel

Het gevolg? Je komt terecht in een vicieuze cirkel, waarbij je foundation op puistjes smeert om ze te camoufleren, maar daar verstoppen de talgklieren alleen maar meer. Daardoor krijg je weer meer acne, waar je weer foundation op smeert… Je snapt ‘m. Nou, lekker dan. Wat nu?

De oplossing

Geen zorgen, je hoeft niet met een rode puistenkop de deur uit. Als je je puistjes wilt camoufleren kun je het beste los poeder gebruiken. “Los poeder zal de talgklieren niet verstoppen en zal het ontstaan van acne bijgevolg niet extra bevorderen. Er bestaan ook BB-crèmes, die zijn verzorgend én camouflerend, maar de ene BB-crème is natuurlijk de andere niet. Je kan het best een product aanschaffen dat geen comedogene stoffen bevat, want het zijn die stoffen die puistjes veroorzaken”, aldus Thomas.

Toch blijft het natuurlijk het beste voor je puistjes om er niets op te smeren. Probeer eens in het weekend geen make-up te dragen als je toch de deur niet uit hoeft, om je huid wat rust te geven. 

Lees ook: Vanaf welke leeftijd moet je eigenlijk anti-ageing producten gebruiken?

Beeld: Unsplash, Bron: Het Laatste Nieuws