Heb je opeens meer last van puistjes? Dan heb je misschien wel Mallorca-acne

Gezicht door Roos

Op je gezicht, in je hals of op je rug, er zijn weinig dingen hardnekkiger dan acne. En hoewel veel mensen hier last van hebben, biedt de zomer vaak even een pauze tussen alle pukkelaanvallen door. Zon en zee drogen de boel nu eenmaal uit. Yes! Toch duiken die duivelse puistjes in het najaar vaak weer op alsof ze nooit zijn weggeweest. Ellende! Dat fenomeen heeft zelfs een naam: Mallorca-acne. Wij leggen uit wat het is en wat je eraan kunt doen. 

Addertje onder het gras

Nee, het zit niet allemaal tussen je oren. Integendeel! Het klopt namelijk dat de boel enigszins opknapt van de zomerzon, maar het grote probleem met Mallorca-acne is dat de boel daarna gewoon twee keer zo hard weer terugkomt. 

Waar dat door komt? Nou, enerzijds droogt de zon de overmatige talgafscheiding van je huid uit én remt het de bacterie af die verantwoordelijk is voor acne. Overigens verdikt UV-straling de opperhuid, waardoor de boel wat kan aansterken. Klinkt goed, toch? Je acne-klachten verminderen er immers door. Maar helaas is er een addertje, want die verdikte opperhuid en de talgklieren gaan weer open als de zon verdwenen is, waardoor mee-eters en puistjes plots weer vrij spel hebben en als paddenstoelen uit de grond schieten. 

Mallorca-acne

Daarnaast kan zonlicht ook een specifieke soort acne veroorzaken: de acne aestivalis, ook wel Mallorca-acne genoemd. Hoewel het klinkt als een zonnige vakantiebestemming, is deze variant helaas iets minder rooskleurig. Mallorca-acne wordt namelijk veroorzaakt door een allergische reactie tussen UV-stralen en bepaalde stoffen in huidverzorgings- en zonbeschermingsproducten. Bij deze vorm van acne ontstaan vooral kleine rode bultjes en geen mee-eters of puisten met een gele kop. Hé bah, je kunt ze dus niet eens lekker uitknijpen.

Lees ook: Oops: Dit moet je nooit meer doen met je sheet-masker

Wat kun je eraan doen?

Heel vervelend natuurlijk, die Mallorca-acne die je na de zomer weer keihard te grazen neemt. Maar geen paniek, want je staat niet volledig machteloos. Je kunt zelf namelijk ook actie ondernemen om die vervelende acne de kop uit te knij... eh, in te drukken. Allereerst is het tijdens de zomermaanden belangrijk om een goede zonnebrand met beschermde factor te smeren en te proberen met je gezicht uit de zon te blijven. Met een pet of hoed lukt dat prima. Verder kun je achteraf het volgende doen:

  • Gebruik tijdens het douchen een milde douchegel, dus eentje die niet te geparfumeerd is. Zorg dat je je gezicht alleen wast met water of een milde wasgel die speciaal voor je gezicht is bedoeld.

  • Was je lakens, handdoeken en kussenslopen (nog) vaker dan normaal.

  • Hoe groot de verleiding ook is: blijf ervanaf! Wanneer je gaat zitten pulken wordt de ontsteking alleen maar erger. En kun je het toch niet laten, zorg dan dat je handen schoon zijn. 

  • Zorg er bij het douchen voor dat je shampoo en conditioner altijd goed van je afwast, zodat die niet voor irritatie kunnen zorgen.

  • Vooral op je rug en schouders zijn verstopte poriën een belangrijke oorzaak van acne. Zorg voor luchtige kleding die je huid zoveel mogelijk laat ademen. Ga voor katoen en linnen, in plaats van synthetische stoffen zoals polyester.

  • Wissel ook regelmatig van beha en vergeet deze niet te wassen!

  • Ga je sporten bij warm weer? Spring daarna meteen onder de douche. Als je het zweet zo snel mogelijk afspoelt krijgen poriën ook geen kans om te verstoppen.

Zie je nog geen verbetering? Dan kan een bezoekje aan de huisarts of dermatoloog helpen. Zij kunnen je producten voorschrijven met bijvoorbeeld salicylzuur, benzoylperoxide of vitamine A-zuur in. In het slechtste geval kun je ook antibiotica nemen die ontstekingen tegengaat.

Lees ook: Deze zeven alcoholische drankjes zijn het slechtst voor je huid

Beeld: iStockphoto, Bron: Het Laatste Nieuws