Rijstwater is volgens TikTok een wondermiddel voor je huid: zo werkt het

Gezicht door Maya Luz

Als je de afgelopen tijd op de skincare kant van TikTok hebt gezeten, ben je rijstwater vast wel een keer tegen gekomen. Dit ingrediënt is al jarenlang een essentieel onderdeel van de skincare routine in veel Aziatische landen. In de Westerse wereld zijn we er ook eindelijk achter! Dit is wat je moet weten over rijstwater voor je huid.

Lees ook: Gezicht scrubben? Dit zijn de do's en don'ts

Wat is rijstwater?

Wat rijstwater is, is vrij vanzelfsprekend. Het is water waar je rijst in hebt laten weken. Door dit te doen, komen er verschillende bestanddelen van de rijst in het water terecht, waaronder zetmeel, verschillende vitamines en antioxidanten. Rijstwater wordt gebruikt als een toner in je skincare routine.

De voordelen van rijstwater

Rijstwater is al erg lang een populair ingrediënt en wij snappen helemaal waarom. Het heeft veel voordelen. Door de antioxidanten in rijstwater beschermt het je huid goed tegen schade van buitenaf, bijvoorbeeld UV-schade. We raden je nog steeds aan om SPF te blijven gebruiken, maar rijstwater kan zeker helpen. Verder werkt het als anti-aging, is het erg hydraterend en kan het irritatie verhelpen. Tot slot kan het ook helpen bij het verhelpen van pigmentvlekken. Rijstwater kan door vrijwel iedereen veilig gebruikt worden, de enige uitzondering is voor mensen met een allergie voor dit ingrediënt. Verder is dit ingrediënt het beste voor mensen met een normale tot vettige huid. Het ingrediënt kan de droge huid namelijk droger aan laten voelen.

Zo gebruik je het

Rijstwater gebruik je het beste als een toner. Je gebruikt het daarom na het reinigen van het gezicht. Je kan het product zowel in de ochtend als in de avond gebruiken. Om je huid goed gehydrateerd te houden, raden we aan om het rijstwater op te volgen met een hydraterende crème of een serum.

Rijstwater maak je gemakkelijk zelf. Dit doe je door rijst te laten weken in water. Pas hierbij alleen op dat je niet te veel rijstwater tegelijk maakt, je kan het namelijk niet lang bewaren. We raden aan om vier keer zoveel water toe te voegen als rijst. Laat het vervolgens een half uur tot een uur weken. Nu kun je de rijst uit het water halen en het water in een flesje gieten. Nu is het direct klaar om als toner te gebruiken. De rijst kun je vervolgens koken om te eten, want voedselverspilling doen we natuurlijk niet aan! Ben je geen fan van zelf rijstwater maken? Dan zijn er ook genoeg skincare producten op de markt die het ingrediënt bevatten.

@thatsotee Replying to @pretsho how to use rice water for face || watch how to make 🍚💦 @thatsotee #ricewater #skincaresecrets #antiagingskincare ♬ original sound - thatsotee

Lees ook: Naast de everything shower is er ook een everything bath: dit moet je erover weten