“Boyfriend air” gaat rond op TikTok: krijg je puistjes als je verliefd bent?

Liefde door Linde

Misschien heb je het fenomeen “boyfriend air” al is op Tik Tok voorbij zien komen. Je bent met je vriend en je haar is opeens heel vettig of je krijgt plekjes op je gezicht. Kan het dat die kriebels in je buik ervoor zorgen dat jij aan het eind van de dag met puistjes op je gezicht loopt? Is er een verband tussen verliefdheid en acne?

Lees ook: Dit is waarom je huid geïrriteerd raakt wanneer je gestrest bent

Stress

Bijna iedereen weet al dat stress een grote rol speelt bij het ontstaan van puistjes. Verliefdheid is soms ook gewoon heel stressvol. Of het nu gaat om vlinders in je buik, zenuwen voor een eerste date, of angst om je gevoelens te uiten, al deze emoties rondom verliefdheid verhogen je stressniveau en beïnvloeden dan dus je huid.

Hormonen

Deze genoemde dingen zijn niet de enige mogelijkheid voor het ontstaan van “boyfriend air”. Verliefdheid leidt soms ook tot een verhoogde productie van hormonen, zoals dopamine en adrenaline, die de talgproductie in je huid stimuleren. Talg is een vettige stof die de huid en het haar soepel houdt. Te veel productie hiervan leidt tot verstopte poriën en dan uiteindelijk tot acne.

Dus zijn de puistjes gegarandeerd van verliefdheid?

Betekent dit dat je gegarandeerd puistjes krijgt zodra je verliefd wordt? Nee. Iedereen reageert anders op stress en hormonale veranderingen, dus het is moeilijk om te zeggen hoe verliefdheid specifiek jouw huid beïnvloedt. Bovendien zijn er tal van andere factoren die een rol spelen bij het ontstaan van acne, zoals genetica, voeding en huidverzorgings gewoonten.

Wat als je toch last hebt van boyfriend air?

Wat doe je als je merkt dat verliefdheid je huidproblemen verergert? Het belangrijkste is om goed voor jezelf te blijven zorgen, zowel mentaal als fysiek. Dit betekent het vinden van gezonde manieren om met stress om te gaan, zoals meditatie, yoga of praten met een vriend(in). Ook helpt het om een consistente huidverzorgingsroutine te hebben, die werkt voor jouw huid. Als je moeite hebt om erachter te komen wat voor jou werkt, breng dan zeker een bezoekje aan de dermatoloog.

Dus, is "boyfriend air" echt een ding en bestaat er een verband tussen verliefdheid en acne? Dat kan, maar laat dat je niet stoppen om de liefde op te zoeken. Zorg goed voor jezelf en onthoud dat je partner evenveel van je houdt, puistjes of niet.

Lees ook: Dit moet je weten over je huid voordat je begint met skincare