Puppy yoga: wat is het en hoe diervriendelijk is het?

Psyche & spiritualiteit door Anjali

We rollen massaal de yogamat weer uit en dat niet alleen: we doen samen met onze puppy aan yoga! Wat is puppy yoga en hoe diervriendelijk is het?

Trend

Puppy yoga werd een trend door social media platform TikTok. Vele influencers besloten dat deze superschattige vorm van rust creëren dé nieuwste hype moest worden en besloten dit massaal te delen. Binnen een paar weken groeide deze vorm van yoga uit tot een echte trend.

Wat is puppy yoga?

Puppy yoga werkt eigenlijk hetzelfde als de normale versies van yoga: je wordt ontvangen in een zaal, rolt je matje uit en gaat zitten, klaar om allerlei oefeneningen te doen om tot rust te komen, zelfreflectie toe te passen of een gezonder lichaam te krijgen. Toch zit er een twist aan: er zitten natuurlijk puppy's bij, klaar om met je te spelen. Hierdoor is het belangrijk dat de yogadocent iedereen laat weten dat ze rekening moeten houden met de schattige diertjes, en worden balansoefeningen vermeden om ongelukken te voorkomen. De hondjes lopen immers vrij rond de zaal, en we willen niet dat zo'n lief knuffelbeestje verongelukt raakt. Aan het einde van de les krijgt iedereen meestal een half uur de tijd om te knuffelen met de diertjes, maar als ze slapen mogen ze bij veel studio's niet meer wakker gemaakt worden.

Blije dieren

En niet alleen mensen worden blij van de honden, ook de hondjes zelf kunnen ervan genieten. Meestal gaan de pasgeboren pups gelijk van de moeder naar het nieuwe baasje, maar bij puppy yoga vormt de yogastudio een soort tussenstop waarbij de hondjes alvast kunnen wennen aan sociaal contact van verschillende (nieuwe) mensen. En dit is vooral belangrijk voor deze periode, na de coronatijd: veel mensen kochten tijdens de pandemie een hond, maar kregen de dieren weinig contact van buitenaf. Deze honden blijken uit onderzoeken veel schuwer te zijn door gebrek aan contact, terwijl dit wél erg belangrijk is voor de ontwikkeling van jonge hondjes. Het is daarom een goed idee om de pups te laten wennen aan socialisering, omdat hun brein dan verder kan ontwikkelen.

Keerzijde

Wel is er een keerzijde: aangeraden wordt dat er bij deze vorm van yoga altijd een puppy-expert aanwezig is, omdat deze experts de signalen van honden extra goed af kunnen lezen. Zo kunnen zij aangeven wanneer het genoeg is, wanneer de hond overprikkeld raakt en wanneer het tijd is om te rusten. Een dier geeft vaak subtiele signalen, maar normale mensen vangen deze minder snel op. En al helemaal wanneer je door een roe bril naar de hondjes kijkt.

Ook zouden mensen door deze vorm van yoga sneller een puppy willen aanschaffen. Sommige studio's hebben als doel deze dieren te verkopen, anderen doen het voor het welzijn van de honden. Wel is het belangrijk dat wordt overwogen of je wel voor zo'n hondje kunt zorgen: het vergt namelijk veel tijd, ruimte en energie.