Dit moet je weten over je huid voordat je begint met skincare

Gezicht door Kyra

Je huid wil graag dat je het goed onderhoudt. Hoe doe je dat? Welke crème past bij jou en wat is een goede routine? De winkels staan vol met genoeg soorten crèmes en cleansers dat het overweldigend voelt. Onthoud deze punten voordat je skincare koopt.

Belangrijk om te weten voor je skincare

Lees ook: Beginnen met skincare? Deze olie past bij jouw huid

Huidtype

Het belangrijkste om te ondervinden is je huidtype. Is dit droog, vettig, gevoelig, een combinatie of normaal? Op basis daarvan begin je een skincare routine. Bij het gebruiken van de verkeerde producten is het mogelijk dat het je huid erger maakt dan mooier. Stel, je hebt een gevoelige huid en je gebruikt een crème die vol zit met parfum, dan is het gegarandeerd dat je huid hierop reageert. Er zijn online veel testen te vinden om te kijken wat jouw huidtype is. Ze stellen dan allerlei vragen over je huid. Maak zo’n test als je huid schoon is, zodat je gelijk bij jezelf kijkt wat er bij jou speelt. Doe dit bijvoorbeeld een uurtje na het douchen, zonder dat je er extra crème op smeert. Is je huid dan juist droog of is het al snel vettig? Allerlei punten waar je op let.

Begrijp je die testen niet helemaal of wil je liever een professional die jou vertelt hoe jouw huid in elkaar zit? Bij de meeste drogisten, waar ze veel skincare producten verkopen, is er vast wel een medewerker die jou verder wil helpen. Zij zijn er nu eenmaal om jou te helpen. De vraag die je stelt is heel simpel. Je vraagt namelijk over een goede crème of routine voor jouw huidtype. Al snel zal de medewerker naar jouw huid kijken en beslissen wat voor jou het beste is. Nee, ze kiezen niet altijd het duurste product. Probeer ook beide manieren om te kijken of jouw bevindingen kloppen met die van de professional.

Allergieën

Het is belangrijk om jouw allergieën te weten voordat je begint aan een skincare routine. Je huid reageert op alles net wat anders. Het is mogelijk om van tevoren bij de huisarts een allergietest te laten doen. Je krijgt dan allerlei allergiemogelijkheden op je arm. Dat laten ze zitten en kijken per mogelijke allergie wat de reactie erop is. Deze testen zijn vooral met wat algemene allergieën. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je jouw allergie nooit tegenkomt, omdat het vrijwel in geen enkel product zit. Dan is het lastig om precies te weten welke producten je liever niet koopt. Het is dan vooral een kwestie van proberen. Let er dan vooral op hoe je huid reageert. Als je van geen skincare ineens naar veel gaat, reageert je huid sowieso. Gaat het veel jeuken, tintelen en zwelt de huid op? Dan is er een grote kans dat je allergisch bent voor iets in de crème.

Niet gelijk resultaat

Onthoud ook dat skincare niet gelijk resultaat geeft. De volgende dag ziet je huid er nog precies hetzelfde uit. Ook na een week zie je hoogstwaarschijnlijk nog geen verschil. Pas als je het elke dag goed doet, ga je langzaam resultaat zien. Dit resultaat verschilt weer bij elk huidtype. Had je een droge huid? Dan zie je nu dat het een stuk beter gehydrateerd is. Ook merk je dat je huid veel minder schilfert. Vettige huid? Je puistjes hebben waarschijnlijk afgenomen en ook je T-zone (voorhoofd, neus, kin) is minder aan het glimmen. Stop dus pas met je routine als je denkt dat er iets mis is door bijvoorbeeld een allergie.

Lees ook: Onmisbare ingrediënten in je skincare routine