Onmisbare ingrediënten in je skincare routine

Gezicht door Lien

Wat zijn de meest effectieve ingrediënten voor een gezonde huid? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven: dat verschilt per huidtype. Maar... met deze stofjes zit je sowieso goed.

Waarom skincare?

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam en daarom is het belangrijk om het goed te verzorgen. Skincare reinigt je huid van vuiltjes die zich gedurende de dag op je huid zijn gaan plakken. Met goede reiniging maak je je huid schoon en fris. Cleanse je gezicht elke dag, het liefst 's ochtends en 's avonds. En: gebruik producten die gezond zijn voor je huid. De zoektocht naar de juiste skincare middeltjes begint bij het begin, de juiste ingrediënten.

Retinol

Voor veel mensen is huidveroudering iets wat ze het liefst zoveel mogelijk voorkomen. Als jij dat ook zo ervaart, zoek dan naar skincare met het ingrediënt retinol. Dit is een vorm van synthetische vitamine A die tekenen van huidveroudering aanpakt, waardoor fijne lijntjes en rimpels minder zichtbaar worden. Ook maakt het de huid gladder en egaler.

Vitamine C

Vitamine C heeft diverse voordelen voor je huid. Denk aan versteviging, verheldering en bescherming. Het ondersteunt je natuurlijke huidherstel, waardoor plekjes en acne sneller genezen. Ook helpt het hyperpigmentatie te verminderen en de huid te verhelderen. Vitamine C is daarom de perfecte remedie tegen een doffe huid. Wat je kunt verwachten is meer glow en een egalere teint.

Peptides

Peptides zijn, naast retinol, ook een populair middel voor het aanpakken van huidveroudering. Deze celcommunicerende ingrediënten stimuleren diverse functies in de huid. Peptides kunnen worden ingezet voor het bestrijden van allerlei huidproblemen. Het maakt de huid steviger en elastischer en vermindert fijne lijntjes.

Niacinamide 

Niacinamide zorgt voor de aanmaak van ceramiden en vrije vetzuren. Deze stofjes zijn natuurlijke huidvetten die de barrièrefunctie versterken. Hierdoor verliest de huid minder vocht en is beter bestand tegen invloeden van buitenaf. Heb je last van een droge huid? Dan is niacinamide een aanrader. Door de hydraterende functies herstelt de vochtbalans.

Meer lezen: Skincare aanbrengen met de hand of een kwast?

Salicylzuur

Voor de onzuivere huid is salicylzuur, ook bekend als Beta Hydroxyzuur (BHA), ideaal vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Het vermindert puistjes, verstopte poriën en bevordert celvernieuwing. Het is een populair middel in skincare producten om acne mee te behandelen.