Gezicht ontharen? Dit is hoe je dat het beste doet

Gezicht door Paula Heeger

We hebben allemaal wel eens last van haartjes op ons gezicht. Wenkbrauwen die geëpileerd moeten worden om weer in model te komen, maar ook snorharen of haartjes op je kin. Wil je dit voorjaar een fijne smooth huid? Dit is wat je wilt weten over je gezicht ontharen en hoe je dat het beste kunt doen.

Gezicht ontharen #1 -  Epileren

Dé manier om kleine haartjes weg te halen is met een pincet. Zorg voor een goede vergrotingsspiegel en fel licht, zodat je alle haartjes goed kunt zien en je ze er met wortel en al uit kunt trekken. Perfect voor die haren tussen je wenkbrauwen en kleine haartjes op je kin. Ook snorharen die meestal ter hoogte van je mondhoeken het ergst zijn, kun je hier prima mee weghalen. Doet het epileren pijn? Doe voordat je begint wat talkpoeder op je gezicht en trek de huid waar je de haartjes weghaald goed strak. Zo voorkom je de ergste pijn.

Gezicht ontharen #2 - Je gezicht waxen met warme wax

Een andere manier om haartjes langer te verwijderen is door je gezicht te waxen. Je kunt hiervoor waxstrips gebruiken of warme wax. Warme wax kun je in een pot kopen die je kunt opwarmen in de magnetron. Ook kun je een speciale opwarmingsbak voor de wax kopen waarin je de wax kunt smelten. Als je warme wax gebruikt wil je dat de wax de structuur van honing heeft, het moet namelijk niet te zacht worden zodat het bijna olie lijkt. Extra tip: als je een gevoelige huid hebt, check altijd of er verzachtende ingrediënten in de wax zitten zoals aloë vera.

gezicht ontharen

MURLEY'S Pro Wax Ontharing Set bij Bol.com

Gezicht ontharen #3 - Je gezicht waxen met waxstrips

Liever geen warme wax? Waxstrips zijn je beste vriend, want je hebt geen losse potjes nodig. Een waxstrip maak je eerst warm met je handen, daarna kun je de strip op je gezicht doen op de plek waar je de haren weg wilt halen. Trek je huid strak en verwijder de strip daarna in één keer in tegengestelde richting van de haargroei. Werk door met nieuwe waxstrips over de rest van je gezicht en snij de strips soms wat kleiner als dat nodig is. Extra tip: hydrateer je huid extra goed na het waxen, het liefst met een vette crème of een lekkere gezichtsolie

Gezicht ontharen #4 - Maak je eigen suikerwax

Je gezicht ontharen door te waxen kan ook op een mildere manier, namelijk met suikerwax. Dat wordt ook wel 'sugaring' genoemd. En, superfijn, je kunt suikerwax ook heel makkelijk thuis maken!  Zelf suikerwax maken doe je zo:

1. Neem 250 gram kristalsuiker, 60 ml citroensap, een beetje water en wat zout.
2. Zet een steelpan op het vuur en doe alle ingredienten hierin. Blijf doorroeren totdat het kookt en gaat karameliseren. Als het de structuur van honing heeft zit je helemaal goed.
3. Haal de pan van het vuur en laat even goed afkoelen.
4. Is het koel genoeg? Breng dan aan op je gezicht, laat even intrekken en trek het daarna in één beweging van je huid af. 

Gezicht ontharen #5 - Je gezicht scheren

Naast epileren is je gezicht scheren de makkelijkste manier voor het ontharen van je gezicht. Let er wel op dat je bij het scheren van je gezicht je haartjes sneller teruggroeien omdat je de haren er niet met wortel en al uithaalt. Ook is het belangrijk dat je altijd een schoon mesje gebruikt. Extra tip: je gezicht exfoliëren of scrubben is hierbij mega belangrijk. Gebruik zo'n drie dagen voordat je aan de slag gaat met je scheermes een milde scrub en de dagen na het scheren ook.