Exfoliëren of scrubben: wat is precies het verschil?

Lichaam door Chloe

Even lekker scrubben tijdens ons wekelijkse thuisspa-momentje, we love it. We doen natuurlijk alles voor een zachte en stralende huid en het verwijderen van dode huidcellen is daar de beste optie voor. Naast scrubben, kan je ook je huid exfoliëren. Wat precies het verschil is en welke methode jij het beste kan gebruiken voor die stralende huid vertellen wij je hier.

iStockLees ook: Droge huid? Van deze bodylotions krijg jij een superzacht huidje

Scrubben

We verliezen iedere dag zonder dat we het door hebben duizenden huidcellen, maar vooral naarmate je ouder wordt kunnen deze dode huidcellen zich op gaan stapelen. Dit is vooral in je gezicht erg vervelend omdat het er dan uit komt te zien alsof je een heel droge huid hebt. Om de natuur een handje te helpen kan je daarom je huid scrubben met een scrubmiddel. Hierin zitten grove korrels van bijvoorbeeld zout die de dode huidcellen als het ware van je af schuren. Ook verminder je hiermee de kans op puistjes en kan het er zelfs voor zorgen dat andere oneffenheden als littekens minder opvallen. Let op: als je al puistjes hebt, kun je beter een exfoliant gebruiken en geen scrub. We lees in dit artikel over de onzuivere huid uit waarom.

 

Exfoliëren

Bij exfoliëren doe je eigenlijk precies hetzelfde als bij scrubben: namelijk het verwijderen van dode huidcellen. Toch verschillen deze twee methodes van elkaar. Bij exfoliëren gebruik je namelijk een middel zonder grove korrels, maar met fruitzuren. Deze zuren zorgen ervoor dat de dode huidcellen als het ware losweken.

 

Wat is beter voor mijn huid?

Het verschilt enorm per huidtype welk scrubmiddel goed is voor jouw huid. Daarbij zitten er vaak ook verzachtende middelen in gezichtsscrubs aangezien je huid hier heel kwetsbaar is. Het nadeel van scrubben is dat je naast de dode huidcellen, ook nieuwe huidcellen weg kan scrubben en heb je dus een zwakkere bescherming tegen invloeden van buitenaf. Bij exfoliëren week je enkel de dode huidcellen van je huid. Daarom is dit de beste optie voor het reinigen van je huid en verwijderen van dode huidcellen.

Lees ook: Met deze tips zorg jij goed voor je gezicht