Dit is de reden waarom jouw striae zo erg jeukt

Lichaam door Zita

Bijna iedereen heeft wel een aantal stretch marks, oftewel striae. Striae ontstaat doordat het bindweefsel snel groeit en de huid hierdoor uitrekt, maar het niet bijhoudt, waardoor het scheurt. Hierdoor krijg je die welbekende strepen op je huid. Hoewel het veel voorkomt en het goedaardig is, jeukt striae soms heel erg. Hoe komt dit en hoe zorg je ervoor dat je striae minder jeukt? Je leest het in dit artikel.

Wat is striae en waar komt het voor?

Bijna ieder persoon heeft striae en het is dan ook absoluut niet iets om je voor te schamen. Sterker nog, het is eigenlijk een mooie print op je huid, dus wees er trots op. Zoals we al even kort toelichtten ontstaat striae doordat het bindweefsel (te) snel groeit, waardoor er scheuren ontstaan in de huid. Striae komt voornamelijk voor op je billen, benen of borsten, maar kan ook voorkomen op je armen of buik. Wat veel mensen ervaren, is dat striae erg kan jeuken. En net als striae, is ook dit een natuurlijk fenomeen. Maar hoe komt het dat jouw striae jeukt?

Waarom jeukt striae soms?

De reden dat je striae soms jeukt, is omdat de striae groeit. Huh? Ja, groeit. Striae is een soort groot litteken dat zich ontwikkelt. Deze zorgen ervoor dat het collageen in de huid verandert. Je striae jeukt wanneer het collageen afneemt en je striae zich ontwikkelt. ‘Actieve’ striae die gekenmerkt wordt door de rode kleur, jeukt in het algemeen meer dan witte striae. Dit komt doordat bij rode striae je huid een stuk dunner is. Je huid wordt hier niet beschermd door collageen, waardoor de huid gevoeliger is en dus ook sneller jeukt.

Geen chronisch probleem

Jeukende striae is niet iets wat je dag in dag uit hoort te hebben. Wanneer je toch behoefte hebt aan een vorm van verlichting, is het verstandig om een hydraterende crème te gebruiken. Er zijn ook speciale crèmes tegen jeuk, dus dat biedt ook een hoop verlichting.

Bijna iedereen heeft striae en het is volkomen normaal om dit te hebben. Als je je striae omarmt, dan hoort jeuk er simpelweg af en toe bij. Als je je zorgen maakt om de groei van je striae, zijn er manieren om deze groei te verminderen. Zeker wanneer je nog jonger bent. Gebruik bijvoorbeeld Bio Oil, waar veel vitamine E inzit wat erg behulpzaam is. Wat je ook toepast, probeer zo min mogelijk te krabben.